Unikátní výstřižky z novin, fotografie, které doteď nikdo neviděl, nejrůznější artefakty od zlatých desek až po gramofony, magnetofonové pásky a mnohem víc.

Lidé si prohlédnou jedinečný soubor mnoha desítek exponátů, ze kterého si můžou udělat obrázek nejen o životě a kariéře naší popové megastar, ale i o životním stylu nedávné doby a historii české a československé pop music.

Exponáty vybíral sám Mistr

„To, co návštěvníci uvidí, je výsledkem výběru, na němž se významnou měrou podílel i sám pan Gott. Mezi vystavenými exponáty tak najdete věci, které jsou mu velmi blízké, nebo které mu připomínají pro něj klíčové momenty jeho profesní dráhy,“ uvedla Aneta Stolzová, PR manažerka Karla Gotta.

Namátkou zmínila kostýmy, ve kterých zpěvák vystupoval, sbírku Zlatých slavíků, či první Zlatou desku za album Die goldene Stimme aus Prag od německého vydavatelství Polydor, kterého se prodalo 250 tisíc kusů.

Výstavu plánovali čtyři roky

Tuhle velkou retrospektivní šou, která podle mnohých aspiruje na výstavu roku, dal dohromady Richard Fuxa, předseda správní rady Nadačního fondu Richarda Fuxy ve spolupráci s Národním muzeem.

„S Karlem Gottem jsem se seznámil před čtyřmi lety, kdy ho zaujala historicky nejnavštěvovanější výstava výtvarného umění u nás - nejucelenější sbírka Muchových plakátů. Od té doby jsme si pohrávali s myšlenkou, jak souhrnně přiblížit umělcově publiku jednotlivé etapy a vývoj jeho desítek let strávených na koncertních podiích, ve studiích a na cestách,“ uvedl Fuxa.

Gottův příběh i historie naší pop-music

Ačkoli, jak pan Fuxa přiznal, byly přípravy na tuhle velkou výstavu náročné, povedlo se. „Výstava je mnohovrstevná. Vypráví příběh Karla Gotta a zároveň sleduje historii česko(slovenské) pop music. A to ještě očima jeho dlouholeté fanynky, která darovala Národnímu muzeu svou celoživotní sbírku čítající bezmála deset tisíc položek, jejíž významnou část na výstavu Národní muzeum zapůjčilo,“ říká Petr Balog, kurátor výstavy a vedoucí Centra pro dokumentaci hudby a nových médií v Českém muzeu hudby Národního muzea.

Svědectví od Gottovy fanynky

Součástí expozice jsou i novinové koláže, které Gottova fanynka vytvářela po desítky let. „Tak uchovala jeho příběh i pro další generace,“ dodává Petr Balog s tím, že návštěvníci uvidí například i ryčku rentgenových desek – přístroj domácí výroby na zapisování zvukových záznamů do rentgenových snímků, které Karel Gott poslouchal koncem 50. let, nebo zpěvákovu první vydanou nahrávku na gramodesce a zároveň jednu z posledních šelakových desek Supraphonu, kterou je píseň Až nám bude dvakrát tolik, již natočil s Vlastou Průchovou.

Výstavu, jejímž partnerem hlavní město Praha, můžete mnavštívit až do 30. září.