Jde o 23. ročník ojedinělé přehlídky maloformátové grafiky. Komorní  grafika se vymezuje vůči tvorbě pro velké síně, veřejný prostor a davové publikum, snaží se o technicky sofistikovaný a námětem koncentrovaný projev na drobné ploše, na grafiku pro jednoho jediného diváka, který se k ní nakloní a dívá se.

Co je grafika?

Grafikou nazýváme umělecké dílo, kdy umělec použije jednu z grafických technik a dílo rozmnoží ručním řemeslným postupem na předem stanovený počet exemplářů. Ty pak tvoří náklad, za který umělec odpovídá, a proto jej také podepisuje. Každý z exemplářů je považován za originál, nikoliv za kopii.

Grafika je často využívána i malíři, kreslíři a ilustrátory jako další možnost jejich vyjádření. Grafické techniky se liší podle způsobu tisku – existuje tisk z hloubky, výšky a z plochy, v nové době také tisk digitální a další.

Zastavte se v Hollaru

Festival komorní grafiky v Hollaru je ideální příležitostí zastavit se, ztišit se a soustředit. Tato akce už tradičně představuje pozorným divákům celou paletu grafických technik, postupů a námětů v dílech od umělkyň a umělců všech generací, kteří jsou členkami a členy spolku Hollar.