Přemysl Procházka, student brněnské Fakulty výtvarných umění VUT, se narodil v roce 1991 v Brně, kde studoval i střední školu - obor umělecké kovářství a zámečnictví. Je členem umělecké skupiny ROXOR, vystavoval jak v rámci skupinových výstav, tak i samostatně. V roce 2017 získal Cenu sympatie diváků v rámci udílení prestižní Ceny Galerie kritiků.

Neškolený student

Dílo Přemysla Procházky postrádá podle odborníků nejen znaky brněnské Fakulty výtvarných umění VUT, ale i jakoukoliv školenost vůbec. Naopak se hlásí k odkazu umění Art Brut, je syrové a autentické.

Procházka se zabývá výhradně narativní figurací, pomocí které vypráví své příběhy, formálně na pomezí moderny a estetiky lidového umění. Na jeho obrazech se tak objevuje prach, piliny, hlína a spousty jiných neobvyklých materiálů.

Existence neviděného

Ve svém díle se zabývá oboustrannými plány, asambláží, reliéfem a vrstvením, své obrazy přemalovává. „Pracuji s vrstvením – maluji něco, co později přemaluji další vrstvou. Přiděluji tak hodnotu malovanému už jen na základě přítomnosti v obraze. To je ve prospěch pravdivosti – to, že něco není vidět přece neznamená, že to neexistuje. Proto musí na obraze existovat i to neviděné,“ říká ke své tvorbě Přemysl Procházka.

Kurátory výstavy jsou známí výtvarníci Michal Pěchouček a Petra Steinerová. Činnost galerie podporuje Magistrát hlavního města Prahy.