Zábavně postavená expozice představuje Zemanovu tvorbu od prvních animací a loutkových filmů ve čtyřicátých letech minulého století až po díla z jeho posledního tvůrčího období. Podstatná část je pak věnována jeho nejzásadnějším filmům – Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi.

Všechno si lze vyzkoušet

Důraz je zde kladen na interaktivitu – tvůrci expozice návštěvníkům nabízí možnost se zapojit a vyzkoušet si na vlastních fotoaparátech a videokamerách trikové postupy, které Karel Zeman ve svých filmech používal. Výstava je totiž vyřešena coby filmové scény a malé ateliéry, kterými lze procházet a natáčet se v nich.

Kromě toho zde návštěvníci samozřejmě uvidí také originální loutky a dokumentární materiály ze života tohoto českého filmaře.

Hry pro děti

A protože jde o muzeum svým principem rodinné, najdete zde také mnoho pořadů pro děti. Pro zvídavé ratolesti jsou tu připraveny čtyři hry přímo v expozici muzea. Jsou inspirovené Zemanovými filmy, děti se tak mohou vydat na Cestu do pravěku a sbírat trilobity, s Baronem Prášilem zase budou hledat poklad a pro starší děti je tu hra na téma Vynález zkázy, kde se dozví leccos ze zákulisí filmových triků.

Výtvarné dílny pro každého

Muzeum nabízí také výtvarné dílny pro celé rodiny. V pravidelné termíny na ně zde čeká odborný lektor, který je provede postupem výroby a poskytne veškerý potřebný materiál – lze si zde totiž vyrobit loutku, kostým ze Zkázy vzducholodi anebo třeba lampičku z recyklovaného filmového pásu.

Pro filmové nadšence tu jsou i workshopy, na kterých se naučí základům animovaného filmu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.muzeumkarlazemana.cz