Přestože Martin Hub maluje už od dětství – chodil do různých kurzů a učil se mimo jiné i u českého malíře Zdeňka Šorfa a výtvarnice Jany Krausové – veřejnosti dal o sobě, coby malíři, znát až před dvěma lety. Tehdy si jako dárek ke svým kulatinám nadělil svou první samostatnou výstavu.

Barvy prozradí náladu

Jak Martin Hub říká, maluje především pro radost. „Inspiraci beru hlavně ze svých pocitů. Je v podstatě jedno, co na obrazu je, ale hlavně z něho musí být cítit nějaký pocit,“ říká o své tvorbě.

I když tvrdí, že se malováním baví, někdy se nechá přemluvit k tvorbě na zakázku. „Musím to ale v sobě cítit,“ tvrdí s tím, že to, v jakém rozpoložení maloval, se pozná podle zvolených barev.

Na filmovém plátně už v roce 1986

Martin Hub však není jen výtvarník. Pokud si lámete hlavu s tím, že jste jeho jméno už slyšeli, ale v jiné souvislosti, máte pravdu. Martin Hub je totiž i herec. A jeden z našich nejlepších kaskadérů, který si zahrál v těch největších zahraničních trhácích.

Na filmovém plátně se poprvé objevil už v roce 1986, ve filmu Polní mše, kde ale pouze střílel z pušky. „To sice nebylo moc kaskadérský, ale každý někde začíná,“ vzpomíná na svou epizodní miniroličku.

Cameron točil i šestnáct hodin denně

O pár let později se už mohl pyšnit spoluprací s hollywoodskou produkcí na osmi dílech Mladého Indiana Jonese. Pak přišly na řadu další snímky. Za zmínku určitě stojí jeho obsazení ve filmech Zachraňte vojína Ryana, Gladiátor, Mummie, Troy, Wanted, Mission in posible, Van Helsing, Hannibal zrození. A v neposlední řadě pak Titanic.

„Režisér James Cameron byl schopný točit i šestnáct hodin denně. Byli jsme kolikrát mrtví únavou,“ vzpomíná na natáčení oscarového snímku s Leonardem di Capriem a Kate Winslet v hlavních rolích.

Maluje i jeho desetiletá dcera

„Teď už vrcholovou kaskadéřinu nedělám, od toho jsou mladší. Méně je to bolí, navíc jsou rychlejší a ohebnější,“ tvrdí Martin Hub, který se v současné době věnuje koordinátorství, choreografii a režii – právě chystá svoji filmovou prvotinu.

No a když mu zbyde čas, maluje. „Své obrazy dávám dárkem svým kamarádům. Přijde mi to smysluplnější, než kdybych něco koupil,“ zamýšlí se.

Maluje už i jeho desetiletá dcera Dominika. I její obrazy jsou teď k vidění v galerii Písecká brána, která má podporu hlavního města Prahy. „Je to její první spoluvýstava,“ pyšní se svou dcerou Martin Hub a se smíchem doplňuje: „Zvláštní poznávací znamení: Dominika při malování neustále štěbetá.“