Setkání státních představitelů s delegacemi ze zahraničí bývají tradičně završena výměnou darů. Je to významná součást protokolu a má svou historii.

Diplomatický protokol byl aplikován už ve Starověku a jeho první písemný záznam je znám z Vídeňského kongresu v roce 1815.

Význam

Hlavní smysl předávaných pozorností je potěšit obdarovaného a současně při tom prezentovat naši zemi. Jedná se o předměty, které jsou pro Českou republiku typické, například karlovarský porcelán nebo české sklo.

Většinou se dávají věci symbolické, hodnotné svým významem a ne svoji cenou. Prezent je chápán jako výraz přátelství a má tak mít pozitivní vliv na vedená jednání a vzájemné vztahy.

Lev neopouští republiku

"Na výstavě představujeme dary, které rozdávají zástupci Senátu, nejčastěji je to předseda Senátu. Takovým hlavním je skleněný lev,“ uvádí senátní tisková tajemnice Eva Davidová s tím, že křišťálový lev je určen prezidentům a šéfům parlamentních komor, kteří oficiálně navštíví Česko.

Soška váží přes dva kilogramy a je vyrobena z formy z období první republiky. Je zajímavá i tím, že se nevozí do zahraničí, ale předává se pouze na území České republiky.

Barevné sklo i ruční papír

Na výstavě můžete obdivovat také další předměty ze skla barevného, zlaceného, zdobeného českým granátem či uměleckým motivem. Symbolický přesah mají křišťálové šachy, neboť politické jednání je v přeneseném slova smyslu šachovou partií.

Kromě výrobků ze skla je vystavena i sada ručního papíru, který byl vyroben v Ruční papírně ve Velkých Losinách, jedné z nejstarších dosud pracujících manufaktur.

Dary obdržené

Obdržených pozorností, které jsou rovněž součástí výstavy, je také celá řada. Dostává je předseda či místopředsedové Senátu od zahraničních partnerů. Mezi vystavovanými jsou tak nejenom dary z evropských zemí, ale i Japonska, Jemenu, Kanady nebo Nového Zélandu.

 

Více informací na stránkách Senátu