V Národním památníku na Vítkově je nově k vidění menší výstava Společnost na přelomu. Konec 2. světové války a české země, která představí mimo jiné i pero, jímž byla podepsána kapitulace německých vojsk v Praze 8. května 1945. Nová menší výstava připomíná konec největšího konfliktu v dějinách Evropy, jehož poslední výstřely padly na území dnešní České republiky.

Filmy, komentované prohlídky i workshopy

Návštěvníci si mohou vybrat také z široké nabídky komentovaných prohlídek o osudu Památníku v průběhu válečných let, workshopů a filmových představení a těšit se mohou i na unikátní prezentaci pojízdné techniky a dobového vojenského tábora. Návštěvníci se mohou těšit také na komentované prohlídky Památníkem zaměřené na jeho osud v průběhu 2. světové války a uměleckou výzdobu.

Musejní noc přivítá obrněnou brigádu

Pro milovníky vojenské techniky a výstroje je pak připravena v rámci Pražské muzejní noci na 13. června 2015 od 10:00 do 1:00 hod. vzpomínková akce u příležitosti 70. výročí návratu Československé samostatné obrněné brigády do osvobozené vlasti v květnu 1945. Unikátní prezentace pojízdné techniky a dobového tábora připomene činnosti naší pozemní armády na západním bojišti u severofrancouzského města Dunkerque.

Najdete fotky a vyprávění svých blízkých?

Při příležitosti výročí konce války vyzývá Národní muzeum veřejnost, aby se podělila o své vzpomínky na toto období. Vlastní paměti i příběhy vyprávěné rodiči nebo prarodiči a naskenované fotografie mohou zájemci posílat na adresu nm@nm.cz. Vybrané příspěvky se stanou součástí výstavy Společnost na přelomu. Konec 2. světové války a české země.

Speciální programy jsou určené pro rodiny s dětmi a školní skupiny.

Více informací k programu naleznete na stránkách Národního muzea www.nm.cz.