Kresba byla nedílnou součástí Kaplického tvůrčího procesu, s jejíž pomocí experimentoval a formuloval svoje myšlenky a vize na papír. „Jan Kaplický jako jeden z prvních experimentoval s organickými a biomorfními tvary ještě před nástupem počítačového věku, tedy v dobách, kdy narýsování složitých křivek znamenalo pracné opisování křivítek perem,“ uvedl světoznámý architekt Richard Rogers, který se s Kaplickým seznámil během projektu pařížského Centre Pompidou a který je zároveň autorem předmluvy knihy Jan Kaplický výkresy.

Od tužky k monitoru

Vystavené práce pocházejí z archivů nadačního fondu Kaplicky Centre v Praze, kde jsou uloženy od architektova úmrtí v roce 2009. Nejstarší projekty prezentované v rámci expozice vznikaly na počátku 70. let – zatímco během dne Kaplický pracoval v kancelářích jiných architektů, večery a víkendy trávil doma kreslením a navrhováním. V roce 1979 založil Jan Kaplický spolu s Davidem Nixonem proslulé studio Future Systems. Od designových studií, např. pro Mezinárodní vesmírnou stanici NASA, se studio postupně přesunulo k realizaci staveb, s čímž souvisela i proměna způsobu práce. Lord's Media Centre, oceněné v roce 1999 Stirlingovou cenou, se tak stalo posledním projektem, který Kaplický nakreslil kompletně rukou. Přestože Future Systems od té doby vypracovávalo formální výkresy na počítači, Kaplický svoje návrhy i nadále skicoval.

 „Odkaz Jana Kaplického je stále aktuální a inspirující pro mnoho lidí, kteří se zajímají o architekturu a umění vůbec. I proto mě těší, že jeho dílo bude od příštího roku reprezentováno také ve znovuotevřeném Design Muzeu v Londýně,“ dodává Eliška Kaplický z Nadačního fondu Kaplický Centre.