Dohodu o vystavení tohoto vzácného artefaktu a spolupráci na výstavě podepsali generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt a zástupci Domu bavorských dějin (Haus der Bayerischen Geschichte) v Augsburku a Vědeckého centra pro dějiny a kultury středovýchodní Evropy (Geisteswissenschaftliches Zentrum Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas) při univerzitě v Lipsku.

Karel IV. – velký panovník Evropy

Výstava věnovaná výročí Karla IV. (1316–1378) sepřipravuje jako česko-bavorská zemská výstava pod záštitou premiérů obou zemí a zahájena bude 14. května 2016, v den sedmistého výročí narození Karla IV., ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Na podzim se pak přesune do Germanisches Nationalmuseum v Norimberku.

Velký mecenáš umění

„Jedním z nezaměnitelných rysů Karlovy vladařské koncepce bylo programatické využívání výtvarného umění a architektury k propagaci císařského majestátu. Karel IV. se zapsal do historie jako jeden z nejvelkorysejších uměleckých mecenášů a zakladatelů, současně také jako jeden z nejčastěji zobrazovaných panovníků v dějinách středověké Evropy,“ uvedl Jiří Fajt, generální ředitel Národní Galerie v Praze.

Výstava představí 170 exponátů všech uměleckých a uměleckořemeslných oborů, kulturně-historických a archivních dokumentů vypůjčených z více než stovky nejprestižnějších evropských a amerických muzeí, církevních i soukromých sbírek.