I když to letos, v roce velkého „karlovského" výročí, už vyznívá jako klišé, asi nenajdeme v dějinách Prahy osobnost, která se do její podoby zapsala více než český král a římský císař Karel IV. V průběhu své vlády vytvořil z Prahy kvetoucí středisko obchodu, kultury a vzdělanosti, hlavní město Koruny české a reprezentativní metropoli Svaté říše římské. Spolu se svým otcem Janem Lucemburským prosadil vznik pražského arcibiskupství, začal stavět svatovítskou katedrálu, Pražský hrad přestavěl v panovnickou rezidenci lucemburské dynastie, založil první univerzitu ve střední Evropě a vybudoval nový kamenný most.

Víc než jen pevnost

Pro Prahu důležité, ač ne tak okázalé, je ale i založení Nového Města pražského a celková přestavba Vyšehradu v souvislosti s jeho napojením na novoměstské opevnění, tedy přestavba na pevnost, kterou dokončila až později Marie Terezie. Vyšehrad však pro Karla IV. symbolizoval mnohem více než jen pevnost v jeho nových hradbách. Představoval totiž symbol nejstarších českých dějin a přemyslovské dynastie, ze které Karel pocházel. Jeho milovaná matka, Eliška Přemyslovna, zde 28. 9. 1330 zemřela.

Vyšehrad jako Nový Jeruzalém

Karel IV. nechal královskou akropoli na Vyšehradě velkolepě přestavět, stejně jako jeho mohutné opevnění, kterému dominovala reprezentativní gotická brána Špička. Věnoval se také přestavbě kapitulního chrámu sv. Petra a Pavla, který měl představovat jednu z pražských dominant. Vyšehrad tak zapadl do symbolické duchovní koncepce Nového Města pražského, koncipovaného jako Nový Jeruzalém. Karel IV. nám po sobě zanechal monumentální šifru. A nyní nám tvůrci výstavy dávají šanci pokusit se ji rozluštit.

Nahlédnutí do zákulisí

Výstava na Vyšehradě je zaměřena na specifickou úlohu Vyšehradu v kontextu založení Nového Města pražského a jeho středověkou podobu, kterou mu vtiskla velkolepá přestavba za vlády Karla IV. Je tvořena skupinou 20 velkoformátových výstavních panelů. Na nich jsou prezentovány grafické materiály (skici, plány, historické veduty), doplněné popisem v českém a anglickém jazyce, návštěvník by měl mít pocit, že nahlíží přes rameno středověkému architektovi, právě tvořícímu Karlův vysněný Vyšehrad.

Podívejte se na webové stránky: www.praha-vysehrad.cz