Jaroslava Brychtová, Dale Chihuly a Stanislav Libenský jsou klíčoví tvůrci spjatí s týmž materiálem - se sklem. Každý ovšem využívá zásadně odlišné postupy. Přesto je pojí silné pouto.

Pouť za železnou oponu

Začalo to před 50 lety, v roce 1969, kdy se americký umělec Dale Chihuly vydal na pouť za železnou oponu. Jel navštívit ty, jejichž díla obdivoval na výstavě Expo´67 v Montrealu - Stanislava Libenského a Jaroslavu Brychtovou.

V Železném Brodě vzniklo přátelství, které ovlivnilo dílo všech tří umělců – a přes Chichulyho také další generace uměleckých sklářů v Americe.

Chichuly a jeho čeští přátelé

Dale Chihuly (1941) je americký multimediální umělec, jehož  díla jsou zastoupena ve více než 200 sbírkách po celém světě. Mezi jeho samostatné výstavy patří Chihuly Over Venice (1995–96), Chihuly in the Light of Jerusalem (1999) a výstavy v de Young Museum v San Franciscu (2008), v Museum of Fine Arts v Bostonu (2011) a v Montreal Museum of Fine Arts v Kanadě (2013). 

Jaroslava Brychtová (1924) je česká umělecká sklářka a sochařka. Studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové a na Akademii výtvarných umění v Praze. Od roku 1954 spolupracovala se Stanislavem Libenským na tvorbě skleněných plastik.

Stanislav Libenský (1921 – 2002) byl český umělecký sklář, kreslíř a sochař. V letech 1963 – 1987 působil jako vedoucí ateliéru sklářského výtvarnictví na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Účast na světových výstavách v Bruselu, Montrealu a Ósace proslavila dvojici Libenský – Brychtová po celém světě.

Výstava v DOXu představuje poprvé pohromadě dílo těchto tří přátel a jejich společný příběh.