Výstava je instalována v divadelní kavárně Klubu Klamovka. Snímky představují usedlost Klamovku a její blízké okolí od konce 19. století. Historie místa je ale starší.

Proč Klamovka?

Usedlost se jmenuje podle rodiny Clam-Gallasů, která ji zakoupila v polovině 18. století.

Ještě dříve zde ale byly vinice patřící kartouzskému klášteru. Pozdější rokokový zámeček a romantický park je již dílem členů rodu Clam-Gallasů. Zahrada byla přístupná veřejnosti o nedělích, v roce 1895 se stala veřejnosti přístupnou nastálo. V tomto roce usedlost koupil košířský starosta Matěj Hlaváček, který dal v zámečku vybudovat zahradní restauraci a taneční sál.

Kinematograf, Sokol a underground

Od roku 1904 tu byl k vidění i kinematograf, který provozoval Dismas Šambor – Ponrepo, jenže Hlaváček záhy zkrachoval. V roce 1915 se zde konala sokolská slavnost, ale teprve ve 30. letech byla budova upravena na sokolovnu, vznikly zde moderní tenisové kurty a obnovena byla i zahradní restaurace.

Klamovka se však proslavila zejména v 70. a 80. letech 20. století, kdy se zde scházel underground.

Dnešní podoba versus staré fotky

Rokokový zámeček dnes stále patří Sokolu. V barokní, obytné budově s mansardovou střechou se od roku 1995 usídlil Klub Klamovka Domu dětí a mládeže, pořádají se zde koncerty, literární večery a další kulturní programy.

A právě tento klub hostí výstavu fotografií Klamovky a okolí. Každá fotografie je doplněna zajímavým článkem. Na výstavě tedy uvidíte nejen známá místa v dávno neznámé podobě, ale dozvíte se i spoustu informací.