Zajímá vás, kdy a kde byl čárový kód sejmut poprvé? Co se za ním skrývá? Kdy byl EAN načten poprvé u nás? Kdy vyrazil od kas obchodů na pomoc logistice, průmyslu, zdravotnictví a dalším oborům lidské činnosti? Jak se dostává z obalu výrobku na displej našich telefonů? A jaká je jeho budoucnost?

Sdružení GS1 Czech Republic a Národní technické muzeum připomínají 30. výročí prvního načtení standardního čárového kódu EAN v československém maloobchodě ve výstavě, která bude k vidění v 1. patře muzea do 26. února 2016.

Výstava O původu kódů: 30 let automatické identifikace u nás vznikla díky spolupráci sdružení GS1 Czech Republic (nástupnická organizace EAN Československo, resp. EAN Česká republika) a Národního technického muzea. Na její přípravě se podíleli pamětníci, experti ze současné praxe i vizionáři. Výstava nastíní historii, současnost i budoucnost automatické identifikace a sdílení dat v dodavatelském řetězci pro maloobchod, zdravotnictví, ale také např. humanitární sektor.

Kromě dvaceti čtyř informačních panelů a trojrozměrných exponátů je pro návštěvníky připravena audiovizuální část a jako hlavní lákadlo – interaktivní sekce s kvízy a hrami. Návštěvníci se pak budou moci zúčastnit vědomostní soutěže o hodnotné ceny.