Vinoř je staré historické sídlo, první písemná zmínka o vsi pochází již z roku 1088, kdy král Vratislav II. daroval Vinoř Vyšehradské kapitule. Sama obec je ale samozřejmě mnohem starší.

Zajímavé okolí Vinoře

Nejstarší stavbou ve Vinoři je kostel povýšení sv. Kříže, který byl v nynější barokní podobě postaven v letech 1727-1728 na místě původně románské stavby stavitelem F. M. Kaňkou. Vinoř má i velmi zajímavé okolí, kterým lze projít až ke kaskádě rybníků, Vinořskému parku, který byl vyhlášen za přírodní rezervaci, přes Satalice a jejich oboru ke Ctěnickému háji a do Ctěnic.

Ve Ctěnicích se nachází zámek, jedna z mála dochovaných středověkých tvrzí z 2. poloviny 14. stol.. Spravován je Muzeem hlavního města Prahy a je centrem řemesel a tradiční lidové kultury.

Mohla tu být krajinná památková zóna

Malebná trasa Vinoř – Satalice – Ctěnice byla navržena v roce 2002 na prohlášení krajinnou památkovou zónou. Od té doby proběhly mnohé změny, které její prohlášení prakticky znemožňují. Přesto se však jedná o unikátní krajinu na severovýchodě Prahy.

Její historický vývoj, současný charakter i problémy zobrazuje výstava na zámku ve Ctěnicích, čítající šest panelů věnujících se jak jejím kulturním, tak i přírodním hodnotám.

Výstava se přesune na další místa

Panely byly vytvořeny v rámci mediálního programu Národního památkového ústavu pro rok 2017, kulturní krajina - naše dědictví. Tato malá výstava je ve výstavním sále Špejchar ctěnického zámku k vidění do 4. 2. 2018, poté v objektu „Plynu“ ve Vinoři a následně v Satalicích - třech centrech původního návrhu krajinné památkové zóny, která se kvůli nešetrným zásahům do krajiny nikdy neuskuteční.