Expozice, jejíž součástí jsou dvě stovky snímků a dokumentů, mapuje komunismus z celosvětového pohledu, tedy nejen s ohledem na české nebo evropské dějiny.

„Komunistické přísliby spásy a zářné budoucnosti si našly miliony stoupenců po celém světě. Zároveň se ale proměnily v noční můru pro další miliony lidí, kteří se stali oběťmi násilných komunistických režimů,“ uvedl ve své zprávě Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), jenž ve spolupráci s Německým historickým muzeem a nadací, která se zabývá zkoumáním diktatur, výstavu v Praze připravil.

Duchovní i společenská spoušť

Materiály, které si máte možnost na náměstí Václava Havla prohlédnout, vyprávějí příběh komunismu od jeho kořenů.

„Komunismus byl nejmasovějším hnutím 20. století s nejhlubšími dopady. Strany Komunistické internacionály byly, jak požadoval Lenin, Nového typu. Jakožto kádrové organizace vyžadovaly od svých členů naprostou oddanost a stoprocentní disciplínu. Jakmile se komunistická strana dostala k moci, museli se všichni občané jejímu „vedení“ aktivně podřídit,“ dočtete se na jednom panelu.

Text pokračuje slovy: „Násilně prosazovaný nárok zasahovat do všech oblastí života, právem označovaný za totalitární, zničil nespočet existencí a stál milióny lidských životů. Zanechal za sebou nesmírnou duchovní i společenskou spoušť.“

Pronikání komunismu do Asie

Výstava ukazuje mimo jiné i pronikání komunismu do Asie, kde sehrál jinou roli než v Evropě. „V Rusku a v Číně poskytl základ pro záchranu starých říší, které se rozpadly a podařilo se je díky komunismu dát znovu dohromady," uvedl za organizátory výstavy Ondřej Matějka z ÚSTR.

Expozice se zabývá i postavením ženy v období komunismu. Ukazuje, že ženy byly v komunistických zemích nosnou silou státu a společnosti, zároveň se ale připomíná, že ačkoli se začaly prosazovat coby lékařky, učitelky či soudkyně, vedoucích pozic se jim dostávalo jen zřídka.

Boj komunistů s náboženstvím

Expozice popisuje i boj komunistů s náboženstvím. Dokumenty oživují, jak komunisté s „vírou“ dlouho bojovali s použitím represivních a propagandistických prostředků. Popisují se zde i dohody mezi komunistickou stranou a církví, uzavřené například v Polsku a NDR.

Výstava se zabývá i překonáváním komunismu v Evropě, poukazuje na převraty, díky nimž se komunistické režimy zhroutily jako domečky z karet...