Veřejnosti je výstava přístupná v unikátních prostorách renesančního podkroví Malostranské besedy denně kromě pondělí od 12 do 20 hodin až do 17. listopadu. Vstupné činí: dospělí 120 Kč, důchodci 80 Kč a studenti 50 Kč.

Dogmata, která nás ovládají

Čtyřnásobný držitel prestižního ocenění World Press Photo se na výstavě zamýšlí nad nezpochybnitelnými tezemi, dogmaty, které ovládají českou společnost. „Expozice velkoformátových fotografií na téma „dogma“, které je alfou a omegou volné tvorby, zachycuje autorův pocit frustrace ze stavu české společnosti, kterou pětadvacet let po pádu komunismu ovládá konzum,“ řekl Tomáš Kopečný, PR manažer výstavy.

Zbavme se starých vlastností

Mezi hlavní symboly výstavy patří malost, zbabělost a uzavřenost. Vlastnosti, které zapříčinilo období komunistické totality, a s nimiž je třeba bojovat. Symbolicky se ve vystavených fotografiích odráží svázanost dnešní společnosti, která postrádá rozlet v myšlení, odvahu a chuť jít alespoň kus cesty proti proudu. Byl bych proto rád, kdyby výstava lidi přiměla k alespoň nějaké sebereflexi,“ vyznává se Antonín Kratochvíl.

Svázali se dobrovolně

Před objektivem jeho fotoaparátu stanulo několik lidí, kteří na popud všem těmto dogmatům dobrovolně svázali své tváře a v některých případech i polonahá těla. Mezi objekty figuruje mimo jiné herec Bolek Polívka, který je vedle Antonína Kratochvíla jednou z hlavních tváří výstavy. Zapojí se i do doprovodných programů, které Malostranská beseda v rámci expozice na podzim připraví. „K výstavě natáčíme také autentické monology osobností, které se zamýšlejí nad předsudky společnosti. Vyjádřili se nám např. zpěvačka Tonya Graves, Jan Hřebejk nebo Michal Viewegh,“ dodal A. Kratochvíl.