Tata Bojs slaví neskutečné třicátiny - v roce 1988 je spoluzaložil se svým kamarádem z dětství Mardošou výtvarník Milan Cais. A historie je to opravdu zajímavá. Na konci 80. let „Tatáči“ začínali jako školáci z Hanspaulky, v roce 2000 podepsali smlouvu u společnosti Warner Music a dnes vydávají pod hlavičkou legendární české značky Supraphon.

Kapela devětkrát získala cenu APH Anděl a řadu dalších ocenění včetně zlatých desek za prodej alb Ležatá osmička a A/B. Hudební tvorba Tata Bojs je úzce propojená s dalšími uměleckými žánry: výtvarným, literárním, filmovým, ale překvapivě i s baletem. Tyto odskoky do dalších žánrů se skupina kromě výstavy postupně pokusí představit i v rámci bohatého doprovodného programu k výstavě.

Milan Cais tvořil pro výstavu

Výstava v DOXu jedinečným způsobem kombinuje hudbu kapely a poutavé výtvarné ztvárnění. Je rozdělena do deseti kapitol, které vždy reflektují určité časové období. Každému z devíti alb, které skupina vydala v letech 1988 – 2018, je věnován samostatný prostor.

Například jejich koncepčně a výtvarně zřejmě nejucelenější projekt Nanoalbum, Nanobook a Nanotour je v DOXu široce představen od originálních Caisových kreseb a 3D vizualizací, přes působivou zvukovou instalaci, až po nově vzniklé velkoformátové obrazy a skleněné plastiky. Minulé okamžiky jsou vtělené do nově vytvořených soch, multimediálních objektů a instalací. Autorem většiny z nich, stejně jako koncepce celé výstavy, je právě Milan Cais, který některá díla vytvořil speciálně pro výstavu v DOXu.

Dobové materiály za 30 let

Autentickou atmosféru jednotlivých etap tvorby Tata Bojs dokreslují dobové materiály – fotografie, obaly alb či záznamy z koncertů – i pečlivě provedené rekonstrukce prostor a prostředí, ve kterých hudebníci tvořili. Své místo v expozici zaujímá i unikátní série takzvaných pokoncertních autoportrétů baskytaristy a spoluzakladatele Tata Bojs – Mardoši, kterou započal v roce 1999.