Textil provází člověka od mladší doby kamenné do dnešních dnů. Díky svým vlastnostem, jako jsou tepelná izolace, savost, hebkost, přilnavost i dekorativnost, našel široké uplatnění a stal se nenahraditelným jinými materiály.

Také ve středověku byl nepostradatelnou součástí každodenního života – sloužil jako ideální materiál ke zhotovení oděvů i nejrůznějšího neoděvního vybavení a také jako znak společenského postavení jejich majitelů. Jedinečným zdrojem poznatků o středověkých textilních řemeslech, výrobě i dobové módě jsou archeologické nálezy textilu.

14. a 15. století v módě

Výstava věnovaná textilnímu a barvířskému řemeslu v období 14. až 15. století provede návštěvníky celým procesem vzniku středověkých textilií a přiblíží jednotlivé výrobní postupy i vybavení tehdejší tkalcovské a barvířské dílny. Návštěvník pozná různé typy textilií a jejich praktické využití v běžném životě lidí v období vrcholného středověku i dobovou módu pražských měšťanů.

Vykopávky z Vodičkovy a okolí

Ústředním exponátem výstavy nazvané Od nitě ke košili je unikátní soubor 1 593 fragmentů středověkých tkanin, objevených archeology v letech 2004–2008 v centru Prahy, ve středověkých smetištních vrstvách ze 14. a 15. století při výzkumu ve vstupních šachtách kolektorů v prostoru ulic Jungmannova, Vodičkova a Školská. Mezi vystavenými předměty nechybí ani řada originálních archeologických nálezů textilních nástrojů i výrobních zařízení z etnografických sbírek.

Součástí výstavy i dílny

Součástí výstavy jsou filmové dokumenty jednotlivých pracovních postupů a nechybí ani hmatová složka a místa, kde si návštěvníci sami mohou vyzkoušet některé postupy výroby textilu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.muzeumprahy.cz