Co znamená současná malba? Přesně tuhle otázku formuluje expozice v DOXu. „Krása této otázky spočívá v nemožnosti na ni zcela odpovědět,“ uvádí kurátorka Patricie Fexová, jež společně s Evou Skopalovou vybrala pro výstavu nazvanou Materiál 307 ty nejvyzrálejší práce jednadvaceti umělců - absolventů i současných studentů ateliéru, kteří na UMPRUM prošli „učebnou č. 307“.

Prostorová hra, nespoutaný výraz a pojem prázdna

Své dílo v DOXu prezentuje například Filip Dvořák, jehož tvorba je na pomezí objektu a obrazu z extrudovaného polystyrenu. V něm rozehrává formální prostorovou hru vyřezaných historických ornamentů a moderních motivů.

Seznámíte se také s abstraktními obrazy Martina Lukáče, které se vyznačují nespoutaným malířským výrazem, navíc obohaceným o reference k poválečnému expresionismu.

Monumentální obraz koruny stromů pro výstavu propůjčila také Markétra Jáchimová, pro níž hraje důležitou roli pojem prázdna. Často proto vychází z antické mytologie. Obraz koruny stromů malovala vlastním pigmentem černě ze spáleného dřeva.

Experimenty s plátnem

Plátno a jeho možnosti zase zkoumá Zuzana Ondroušková. I její výtvor uvidíte na výstavě v DOXu. Dílo Zuzany Ondrouškové se vyznačuje právě experimentováním s plátnem, kdy na něj například sestavuje mozaiky ze střípků fotografií své rodiny, vytváří koláže a asambláže. Estetika jejích děl se často vztahuje k tradici české meziválečné avantgardy.

Její kolega Jan Zdvořák se pro své minimalistické objekty inspiruje městským mobiliářem, městskými citylight vitrínami, v nichž prosvítají zářivky skrze klasické malířské plátno.

Odraz vnitroateliérové diskuze

Kromě obrazů a prostorových objektů expozice zahrnuje také monumentální mural art od Jakuba Chomy a Adama Víta. Malířské pojetí pohyblivého obrazu pak na výstavě prezentují videa Martina Nytry a Marka Rohela.

„Hlavní důraz jsme kladly na to, aby se mezi jednotlivými artefakty vytvořila strukturu, která by byla odrazem vnitroateliérové diskuze. Význam se pak utváří v síti děl, tedy někde mezi nimi,“ uvádí k výstavě kurátorka Eva Skopalová.