Exponáty, které jsou v rámci tohoto projektu v policejním muzeu vystaveny, jsou sice působivé, je však na ně smutný pohled. Jde totiž o celníky zabavené exempláře, které se staly předmětem nelegálního obchodu. Skrze skleněnou vitrínu tak pohlédnete do očí staženému vlkovi, či tygrovi, na jedné ze zdí zase spatříte kůži zebry, či se poměříte s největším exponátem – medvědem baribalem.

ČR jako země s nejvyšší úrovní nelegálního obchodu

Jak si vůbec někdo něco takového může pořizovat? Napadne vás. Bohužel jsou tací, kteří po podobných kouscích lační. A tak jsou tato zvířata vražděna, stahována a pašována. A Česká republika hraje v byznysu s přírodou důležitou roli. V rámci Evropské unie totiž patří k zemím s nejvyšší úrovní nelegálního obchodu s živými zvířaty a rostlinami!

Posuďte. Od ledna do října loňského roku celníci u nás zadrželi 39 ptáků, 6 plazů, 11 ryb, 136 savců. Všechno chránění živočichové, kteří se stali obětí nezákonného kšeftování.

Nosorožčí roh proti rakovině

Jak uvádí Erik Guess, ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP), ze zvířat se nejčastěji pašují paradoxně ty nejohroženější. Mezi ně patří například nosorožci. Ty už se málem podařilo jednou vyhubit – na konci 19. století, kdy v přírodě zbývalo zhruba 50 nosorožců tuponosých a 200 nosorožců indických.

Před 10 lety se pak ve Vietnamu začala šířit fáma, že nosorožčí roh léčí rakovinu a slouží i jako prevence proti této zákeřné nemoci. Efekt? Ročně tak pytlácké gangy vyvraždí až 1200 nosorožců!

Na výstavě se mimo jiné dozvíte, že obchod s nosorožčími rohy se dotýká i České republiky, kde žije početná vietnamská komunita. V minulosti bylo odhaleno několik velkých kauz, kdy organizované skupiny v ČR nelegálně dodávaly rohy na černý trh.

Cargo zásilky

Jaké jsou nejčastější metody pašování? „Pašeráci používají úkryty na těle, v zavazadlech, či falešných obalech. Dokáží udělat i konzervu, ve které pašovanou komoditu ukryjí,“ uvádí Erik Guess s tím, že pašeráci volí k převozu různé cesty. Mnoho vystavených kousků se do Česka dostalo například takzvanou Cargo zásilkou – službou letecké přepravy.

Takhle k nám z Jihoafrické republiky putovala i kůže zebry Hartmannové, vlk, kterého lovec ulovil v Kanadě. Na Letišti Václava Havla byl také odhalen a zadržen medvěd baribal, který byl lapen v Kanadě, lovec ho pak nechal vypreparovat a v bedně poslal letecky do České republiky.

Boty s očima krokodýla

Nejen lovecké trofeje v podobě kůží jsou součástí výstavy, ale také kuriózní předměty vyrobené z exotických druhů zvířat. Za sklem vitríny například objevíte boty vyrobené z krokodýlí kůže, které zdobí dokonce i oči samotného zvířete. „Boty byly zabaveny turistovi na ruzyňském letišti. A on dokonce tvrdil, že v jiných botách, než krokodýlích, nikdy nechodil,“ prozrazuje Erik Guess.

Vedle bot své místo našlo i sako vyrobené z kůže krajty, či peněženka s hadí hlavou.

Tygří jatka

I další exemplář poukazuje na otřesný nelegální obchod se zvířaty. Je jím tygr, který zároveň připomíná poměrně nedávnou kauzu tygřích jatek v Bašti. Prakticky všem částem tygřího těla jsou totiž v tradiční asijské medicíně připisovány zázračné léčebné účinky, proto se na černém trhu vyvažují zlatem.

Třeba za jeden špičák zvířete se platí až 500 dolarů, za kožešinu 20 000 dolarů, kostra se cení na 18 000 dolarů. Zhruba čtyřkilové živé mládě má pak cenu až 2 000 dolarů.

Výstava Příroda na prodej?, jejíž podtitul zní Nelegální obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin, ukáže mnohem víc... Nenechte si ji ujít!