Osm fotografií, které zachycují komplikované vztahy mezi matkami a dcerami, visí až do půlky srpna na zdech pražské Náplavky na Rašínově nábřeží. Uvidíte známé matky či dcery jako je herečka Eva Holubová, anebo její kolegyně Lenka Krobotová a Jenovéfa Boková.

Projektu se zúčastnila i zpěvačka Monika Načeva, písničkářka Katarzia, make-up umělkyně Margita Skřenková, první Češka, která dokončila Rallye Dakar Olga Roučková, i seniorka Emílie Cicvárková, bývalá jemná mechanička kancelářských strojů, která je zpěvačkou sboru Elpida, jenž sdružuje seniory.

Nejen fotografie

Vztah matek a dcer však ilustrují nejenom fotografie, ale i citace zobrazených dam, které vyjadřují jejich vzájemné city. Autorky výstavy všechny ženy totiž poprosily, aby dokončily 8 vět. A přestože se ptaly 18 žen, ani jedna odpověď není stejná. Cílem výstavy je tak nejen poodhalit pestrost vztahů, ale i inspirovat návštěvníky, aby se zamysleli, jak by věty dokončili oni. Na stránkách www.matkaadcera.cz se nad svým vztahem k matce můžete zamyslet i vy…

Jak se fotí matky s dcerami

Autorská dámská dvojice Orten-Ruppert spolupracuje s Elpidou, která se dlouhodobě věnuje podpoře aktivního stáří, už pět let. Vztah mezi matkou a dcerou je jedním z nejpřirozenějších mezigeneračních vztahů. „Fotografování matek a dcer mi ukázalo, jak mnohovrstevnaté vztahy mezi sebou ženy mají,” vysvětluje fotografka Bet Orten, co jí letošní focení přineslo.

O autorkách

Bet Orten fotí kolekce pro české i zahraniční časopisy a značky, například pro Jakuba Polanku, Zoryu nebo Pavla Brejchu. Mladá fotografka žila a studovala v Londýně a v New Yorku, kde mimo jiné pracovala jako asistentka v týmu slavného amerického fotografa Stevena Kleina. V současné době žije a tvoří v Praze. Výstava MATKA & DCERA je jejím pátým autorským projektem, který v rámci mezigenerační kampaně OLD’s COOL připravuje s Elpidou.

A popáté na něm pracuje také s Veronikou Ruppert, stylistkou, ale také novinářkou a moderátorkou Radia Wave. Veronika se kromě výstav podílí i na přípravách a realizaci módních workshopů Hladce obrace a módních přehlídek.