Expozice Archa Noemova se zaměřuje především na obratlovce a v širokém záběru představuje rozmanitost jejich druhů a životních forem. Současně si ale všímá i aktuálních otázek ohrožení a ochrany celé světové fauny, na které upozorňuje i samotný název. Zblízka si tak návštěvníci mohou prohlédnout například ledního medvěda Alíka z pražské zoo, losa evropského, který je považovaný za jednoho z prvních losů na našem území po několika stech letech, nebo prase savanové, jež bylo vystaveno na africké výstavě Emila Holuba už v roce 1892.

Výstava Světlo a život návštěvníky postupně provede na první pohled nesouvisejícími prostředími. V jeskyni si prohlédnou život v podzemí, tedy v absolutní tmě, později skrz půdu vystoupí na rozlehlé stepi s velkými býložravci a nádherně zbarvenými motýly. Celý příběh vyvrcholí zápasem o světlo v prostředí tropického lesa. Z mnoha vystavených exponátů jistě zaujme například kostra hyeny jeskynní, krásné modely klíštěte a blechy v nadživotní velikosti nebo minerály s fluorescentními vlastnostmi. Světlo a zajímavosti s ním spojené jsou prezentovány i díky interaktivním panelům a zajímavým aktivitám. Vyzkoušet si lze například malování světlem na speciální plátno nebo práci paleontologa při odkrývání jeskynních kosterních nálezů.

Proč tyto dvě výstavy končí?

Důvodem je příprava nových stálých expozic. Předměty v nich vystavené se budou postupně přemísťovat do Historické budovy Národního muzea tak, aby koncem letošního roku mohli návštěvníci obdivovat zcela nové stálé expoziční celky nazvané Příroda a Zázraky evoluce. Na místě, kde se v tuto chvíli nacházejí výstavy Archa Noemova a Světlo a život, se také začnou instalovat stálé expozice. V tomto případě se však bude jednat o expozice Dějiny 20. století a Dětské muzeum, které bude možné rovněž navštívit už koncem roku 2019.

I po ukončení zmíněných dvou přírodovědeckých výstav ale stále bude v Nové budově Národního muzea na co se koukat. K vidění je až do října tohoto roku výstava Keltové a od června navíc přibude i zcela nová výstava s názvem Doba genová.

Aktuální informace o výstavách, otevírací době a vstupném naleznete na webových stránkách ww.nm.cz v sekci Navštivte nás – Objekty.