Výstava Slav Squatting and Its Discontents představuje fenomén post sovětských předměstí, který dobývá internet. Svůj pohled na východoevropskou kulturu představí Lenka Balounová, Norbert Delman, Alina Gutkina, Max Lysáček, Oleg Kulik, Irenka Kalicka, Olexandr Pavlov, Gregor Rozanski.

Projekt se inspiroval nejen postsovětskou pouliční kulturou, ale také knihou Sigmunda Freuda Nespokojenost v kultuře. „V současnosti je tak tento trend s jistou nadsázkou sociálním statusem, možná na první pohled jednoduchým postojem, který je ale naplněný mnoha významy a myšlenkami,“ vysvětluje kurátor Piotr Sikora.

Malba vodou

V Galerii Kostka můžete navštívit samostatnou výstavu experimentálního skláře a malíře Lukáše Kalivody nazvanou Malba vodou. Lukáš Kalivoda (*1986) působí v různých uměleckých oborech. Pracuje se sklem, vytváří objekty a instalace, rozvíjí rozlišovací způsoby tisku a malby. 

Výstava představuje nejen jeho velkoformátové abstraktní obrazy, ale i postup, jakým vznikaly. „Maluju olejovou barvou, která plave na hladině vody a jak hladina vody klesá, tak tím vzniká obraz. Většina mých maleb je závislá na fyzikálních zákonech,“ říká Lukáš Kalivoda.