Extravagantní výtvarnice Lenka Klodová (*1969), která se v rámci výstavy stylizuje do nejrůznějších rolí, původně studovala český jazyk a výtvarnou výchovu na pedagogické fakultě v Ostravě. A později design a sochařství na VŠUP v Praze, kde v roce 2005 zakončila doktorandské studium. Dnes je vedoucí ateliéru Tělového designu na brněnské FAVU.

Společenské versus přirozené tělo

Pražská výstava Lenky Klodové je retrospektivní procházkou intimním interiérem prolínajících se a splývajících děl (a těl). Autorka se totiž ve své práci snaží nahmatávat teritoriální pohyby, hranice, a šarvátky společenského a přirozeného těla. Ukazuje jejich provázanost, promíchanost a až určité překvapení pokud jedno z nich v připravené situaci náhle vyvstává samo o sobě.

Tělo jako hlavní téma

Tělo je nezobrazitelné, nepochopitelné, běžící, plazící, skákající a padající. Tělo je zároveň robustním nástrojem, pracujícím, využívaným, zneužívaným, hojícím se a opotřebovaným.

A právě tělo je hlavním a vlastně jediným tématem této svérázné výtvarnice, která se neváhá stylizovat na svých fotografiích do pornoherečky, aby demonstrovala to, jak je se ženami v tomto byznysu manipulováno.

 

Podívejte se na webové stránky: www.futuraproject.cz