Muzeum hlavního města Prahy předkládá hned několik možností, jak si zkrátit čas strávený doma. A navíc to není žádná rychlá novinka. Virtuální a webové výstavy muzeum nabízí již několik let.

Od nitě ke košili

Například virtuální výstava „Od nitě ke košili - Textil a móda středověkých Pražanů“ vás seznámí se středověkým textilním a barvířským řemeslem v období 14.–15. století. „Digitalizovaná výstava je převedena do 14 pohledů. Prostřednictvím nich se můžete posouvat prostorem domu U Zlatého prstenu a kliknutím na interaktivní ikony si rozšířit zážitek o cenné informace,“ sdělili k výstavě autoři.

Uvidíte, jak vznikaly textilie a jednotlivé výrobní postupy, vybavení tehdejší tkalcovské a barvířské dílny a různé typy textilií a jejich praktické využití v běžném životě lidí v období vrcholného středověku i dobovou módu pražských měšťanů.

Výstava povodní

„Máte také jedinečnou možnost znovu nahlédnout do výstavy, která mapovala velkou vodu a její dopad na život města v průběhu tisíciletí, včetně poslední velké pražské povodně v roce 2013,“ dodali autoři virtuálních výstav.

„Historie povodní v Praze“ na neuvěřitelně bohatém obrazovém materiálu připomíná všechny významné povodně, které prošly naším hlavním městem. Najdete zde například záznam o nejstarší pražské povodni v roce 1118 nebo grafické listy vytvořené v roce 1784, kdy byl poškozen Karlův most.

Velký prostor je věnovaný nejstarším fotografiím povodní z let 1872 a 1890, prezentována je i rozsáhlá obrazová dokumentace k velké vodě z roku 1940. Právě tato povodeň vůbec nebývá vzpomínána, ač byla také ničivá.

Pro děti na doma

Pokud máte doma děti, které baví kreativní tvoření, tak si na webových stránkách muzea můžete stáhnout omalovánku nebo vystřihovánku. Podle návodu si vyrobíte například Svatováclavskou korunu, ozdobu na okno s ledňáčkem Václava IV., či se pobavíte u komiksu s úkoly. Hledat společně můžete chyby na obrázku slovanského hradiště anebo se vydat na putování starou Prahou.

Každou středu zde naleznete další nové nápady.