Brněnský rodák Adolf Loos se sice za architekta nepovažoval, přesto jeho koncepce architektury i jeho realizované stavby ovlivnily celé generace. Loos tak patří k nejvýznamnějším osobnostem a spoluzakladatelům moderní architektury, nastínil zásady puristicko-funkcionalistické architektury a byl tvůrcem tzv. Raumplanu – prostorové koncepce založené na rozdílných úrovních spojených krátkými schodišť.

Poslední Loosova realizovaná budova

A kde jinde by se výstava modelů Adolfa Loose měla konat, než ve Winternitzově vile. Tuto pražskou stavbu totiž nechal postavit právě u Adolfa Loose a Karla Lhoty v roce 1932 pražský právník JUDr. Josef Winternitz jako rodinnou vilu pro svoji manželku Jenny Winternitzovou, dceru Suzanu a syna Petra. 

Jde o poslední Loosovu realizovanou budovu. Rodina ji obývala do roku 1941, kdy byla donucena pod tlakem rasové perzekuce vilu převést na Auswanderungsfond für Böhmen und Mähren (Vystěhovalecký fond). Od tohoto fondu koupila objekt obec pražská, která tu zřídila mateřskou školku. Ta zde nepřetržitě sídlila až do roku 1997.

Vila jako memento 20. století

Celá rodina byla roku 1943 transportována do Terezína a později do koncentračního tábora Osvětim. Jenny Winternitzová a dcera Suzana přežily, vrátily se zpět do Prahy, ale do své rodinné vily se už nikdy nedostaly. Stát totiž na dědičky uvalil daň dědickou a milionářskou, na tu Jenny a Suzana neměly, a tak vilu státu „darovaly“.

V devadesátých letech se vila vrátila do rukou potomků původních majitelů a rodina ji zrekonstruovala do původní podoby z 30. let. Od roku 2017 je vila otevřena veřejnosti a je možné ji navštívit v rámci komentovaných prohlídek nebo některého z kulturních programů, které se ve vile konají. 

Zajímavé je druhé podlaží vily, kde je instalována stálá výstavní expozice. Majitelé se tak snaží o to, aby se nezapomnělo na pohnuté dějiny 20. století, které jejich rodina prožila na vlastní kůži.

Modely až z Japonska

Až do 16. června je ve Winternitzově vile k vidění také výstava modelů staveb Adolfa Loose od profesora Yoshio Sakurai, kterou vytvořil spolu se svými studenty z Tokijské university. Jedná se o evropskou premiéru tohoto unikátního projektu, který představuje dokonale vytvořené modely o velikosti 1:50 a dokumentaci k nim.