Nová kolekce potvrzuje, že se v posledních letech WPP odvrací od protěžování fotografií plných krve, i když svět je stále zmítán násilnostmi. Ukazuje se, že tragedie lze vyjádřit i jinak.

Cena Prahy pro Lotyšku

Tradičně výstavu doplňuje dvanáct fotografií vítěze Ceny Prahy, kterou letos získala Reny Effendi z Lotyšska. V minulých letech udílel Cenu Prahy pražský primátor, letos organizátoři od této tradice ustoupili a vítěznou fotografii vybral místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka, který výstavu v Praze podporuje již čtrnáctým rokem. „World Press Photo se pro mě za ty roky, co nad pražskou výstavou přebírám záštitu, stalo srdeční záležitostí. Fotografie řekne mnohem víc než obsáhlé články, analýzy a reportáže v novinách. Letošní vítěznou sérii fotografií Reny Effendi jsem vybral hlavně pro její citlivost a ženskost, s jakou tvrdý život v Transylvánských Alpách ztvárnila,” řekl Přemysl Sobotka. V Praze se výstava poprvé uskutečnila v roce 1990 díky velkému přispění tehdejšího primátora a fotografa Jaroslava Kořána.

Vítěz fotil mobily

Každým rokem je o soutěž World Press Photo ze strany profesionálních novinářů obrovský zájem. V roce 2014 se do soutěže přihlásilo celkem 5754 fotografů ze 132 zemí světa. Společně předložili porotě 98 671 snímků. Devatenáctičlenná mezinárodní porota ocenila v devíti kategoriích celkem 54 autorů z 33 zemí světa. Absolutním vítězem a držitelem Ceny za nejlepší fotografii roku 2013 se stal John Stanmeyer ze Spojených států. Pro National Geographic fotografoval noční pobřeží Džibuti City, kde afričtí migranti chytají levnější mobilní signál ze sousedního Somálska.

I Češi bodovali

Po loňském úspěchu Romana Vondrouše z ČTK, který získal cenu v kategorii sport za snímky z Velké Pardubické, získala další česká autorka Jana Ašenbrennerová zvláštní cenu poroty. Ta ocenila její snímky z homosexuálního prostředí v Demokratické republice Kongo.