Národní galerie tam představí v širším středoevropském kontextu nejvýznamnější díla českého malířství a sochařství od klasicismu k romantismu. České umění bylo nedílnou součástí širokého uměleckého prostoru a jeho východiska, kritéria i hodnocení byla úzce spojena nejenom s uměleckou scénou, ale i s institucemi ve Vídni a v německých uměleckých centrech.

Češi i Rakušané a Němci

Návštěvníci se mohou těšit na nejvýznamnější obrazy Františka Tkadlíka, Antonína Machka, Josefa Navrátila, Augusta Piepenhagena nebo reprezentativní kolekci malířské rodiny Mánesů v čele s díly Josefovými. Haushoferovu krajinářskou školu pražské Akademie reprezentují plátna Adolfa Kosárka, Bedřicha Havránka, Aloise Bubáka
a dalších, díla studentů Rubenovy školy historické malby provedou diváka naší
i evropskou historií. Divák uvidí i to nejlepší z rakouského a německého umění, které dokládá vzájemné umělecko-kulturní vztahy.

Těšte se na výstavy

Prostory v přízemí Salmovského paláce jsou vyčleněny na proměnné výstavní projekty; v letošním roce zde proběhly úspěšné výstavy Ludvík Kuba. Poslední impresionista a Japonismus v českém umění. Současně s novou expozicí otevírá Národní galerie výstavu věnovanou jednomu z nejvýznamnějších českých představitelů nazarenismu, Josefu Führichovi. V přízemí návštěvníci najdou také studijní depozitář, kde si v rámci speciálních programů lektorského oddělení mohou prohlédnout umělecká díla, rozšiřující téma výstavy, ale také mají možnost poznat zákulisí galerijní práce – instalaci děl na sítích tak, jak se nacházejí v depozitářích.

Vybraná kolekce, doplněná o reprezentativní zápůjčky z významných institucí a soukromých sbírek, je koncipovaná v chronologické linii do stylových, tematických a autorských celků. Představený umělecký soubor svým charakterem i drobnějšími formáty dokonale souzní s historickým vybavením interiérů citlivě zrestaurovaného klasicistního paláce.