Akce se koná pod záštitou radního hl. m. Prahy Daniela Hodka, který se rovněž vernisáže zúčastní.

Výtěžek z akce poputuje na provoz a vybavení kavárny Bílá vrána, kde pracují lidé s mentálním postižením. Ti si zde nejen vydělávají, ale získávají také zkušenosti a dovednosti z reálného pracovního prostředí a v neposlední řadě i kontakt s lidmi. V kavárně se také pořádají netradiční koncerty, výstavy či divadelní představení lidí s handicapem i bez.

Bílou vránu provozuje společnost pro normální život lidí s postižením POHODA, jejímž partnerem je i Magistrát hl. m. Prahy. U příležitosti 20. výročí založení této organizace se s kavárnou spojil právě světoznámý fotograf Robert Vano, který ji chce podpořit ve snaze integrovat lidi s postižením do běžného společenského života.

Fotka nemusí být ostrá

Výstava fotografií Roberta Vana nazvaná Fotka nemusí být ostrá, navazuje na stejnojmennou knižní publikaci. Vychází z autentických rozhovorů fotografa pro časopis Československá fotografie.

Jak název naznačuje, významná část snímků je záměrně vyfocena neostře. Tato estetická neostrost je jedním z rysů rukopisu Roberta Vana, který odkazuje na neomezené možnosti vnímání fotografie. Podstatný je podle fotografa vždy výsledek – obraz, který by měl v člověku zanechat emoci bez ohledu na to, zda je rozmazaný nebo ne.