Již několik let probíhá vývoj projektu, jenž promění nádraží Praha-Bubny v Památník ticha. Právě z této vlakové stanice bylo totiž - za tichého přihlížení mlčícího města - během druhé světové války deportováno téměř 50 tisíc pražských občanů židovského původu.

Nezisková společnost Památník Šoa, která usiluje o financování rozsáhlého záměru, v letošním roce pracuje na poslední fázi architektonického projektu.

Pět dní setkávání

Nádražní budova, její okolí i kolejiště se na pět dní opět stane místem pro koncerty, divadlo, setkávání, semináře či výtvarnou dílnu. Akci propojující opuštěný industriální prostor s živým okolím města zde pořádá právě společnost Památník Šoa.

Vystoupí „jiní“ umělci

Všechny akce festivalu spojuje to, že na nich vystoupí „jiní“ umělci – osobití muzikanti, divadelníci a další osobnosti, které nejsou součástí hlavního proudu. Přesto právě oni dotvářejí hlas, rozmanitost i dobrý tón společnosti, která chce zůstat demokratická a otevřená všem.

V Bubnech tak vystoupí třeba věhlasný divadelní soubor Farma v jeskyni s představením Čekárna, famózní zpěvačka Ridina Ahmed, zpěvák a akordeonista Mário Bihári se skupinou Bachtale Apsa, kapela Allstar Refjúdží Band nebo zpěvačka Irena Budweiserová. Vstup na všechny akce bude zdarma, pouze na divadelní představení Čekárna je nutná registrace předem.

Z nádraží na Rohanský ostrov

Na festivalu vystoupí i osobnosti s handicapem, studentské divadlo, lidé bez domova, rasové či kulturní menšiny.

V sobotu odpoledne se program Bubenského slunovratu přenese na Rohanský ostrov, kde vznikne „Carton Cajon - Picture“, velkoplošný obraz vytvořený z bubnů-kachonů. Výtvarný objekt se vzápětí promění v rytmický orchestr, aby svým zvukem názorně předvedl rušení ticha, které vždy provází přihlížení pasivní většiny.

Happeningu se zúčastní profesionální muzikanti, náhodní kolemjdoucí i publikum festivalu United Islands of Prague, v jehož rámci akce proběhne.

Pod záštitou známých osobností

Každý den bude akce uvádět jedna známá osobnost: role konferenciérů se ujme třeba romská básnířka Renáta Berkyová nebo herečka Bára Hrzánová. Celý Bubenský slunovrat zdokumentuje fotograf Bohdan Holomíček, z jehož snímků plánují pořadatelé uspořádat ještě do konce sezóny fotografickou výstavu.

Partnerem projektu je hlavní město Praha.

 

Podívejte se na stránky: www.bubny.org