Základní kámen k Národnímu divadlu měl být původně jen jeden - z hory Říp. Nakonec se jich ale sešlo podstatně více, „své“ kameny chtěla mít i další místa.

První dorazil do Prahy z Radhoště 5. května 1868, další pak přibyly z Vyšehradu, Blaníku, Trocnova, Buchlova a jiných míst naší země. 16. května proběhla obrovská veřejná slavnost, při které došlo k položení základního kamene, vlastně kamenů. Do základů nové budovy byly zazděny ve speciálních schránkách, celý ceremoniál uváděl Karel Sladkovský.

Staropražský happening

Podle dobových záznamů se historické události zúčastnilo zhruba 150 000 lidí. Kolik jich přijde na piazettu dnešního Národního divadla 12. května, kdy si všechny tři soubory a další hosté výročí připomenou?

Nabízený kulturní program je opravdu bohatý. Své si najdou milovníci všech divadelních žánrů, myšleno je i na rodiny s dětmi. Celá slavnost se ponese ve staropražském folklórním duchu.

Na náměstí Václava Havla bude k vidění také panelová výstava k výročí položení základního kamene, v přízemí provozní budovy pak výstava darů, které Národní divadlo ve své historii obdrželo.