Praha do značné míry žije z turistického ruchu, díky penězům z něj plynoucím máme opravené památky, upravené parky a kvalitní dopravní infrastrukturu. A proto je tu Noc hotelů – jako poděkování Pražanům za to, že jsou k turistům přátelští, i když se v centru občas nedá hnout.

Přespěte v hotelu

Hoteliéři na 26. ledna vymysleli akci, kdy své hotely chtějí zpřístupnit za zvýhodněnou cenu. A tak můžete za symbolických 777, 999, nebo 1111 korun nejen zažít noc ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní, ale podívat se i tam, kam se běžní hosté nedostanou.

Krom hotelů i kultura za polovic

A nejen to, do akce se zapojily i kulturní instituce. Správa Pražského hradu připravila ve dnech 26. 1. – 27. 1. 2018 50% slevu z plného vstupného na prohlídku okruhu B. Co na něm návštěvníky čeká? Jeho součástí je Starý královský palác, bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička a katedrála sv. Víta.

Asi nejméně známou stavbou okruhu je Starý královský palác. Stál zde coby dřevěné knížecí sídlo už od 10. století, ve 12. století zde vznikl kamenný románský knížecí palác. Jeho zbytky se zachovaly v podzemí dodnes.

Stavbu v gotickém stylu rozšířil Karel IV., za vlády jeho syna Václava IV. byla postavena dvě kolmá křídla a přestavěna kaple Všech svatých. Po nástupu Habsburků na český trůn byly sály Starého královského paláce využívány pro korunovační slavnosti a sněmy jako jednací sály, úřadovny a depozitáře. K vidění tu je například místnost, odkud byli během defenestrace v roce 1618 vyhozeni místodržící.

Nejen Hrad

Slevu ve dnech 26. 1. – 27. 1. poskytne i Prague City Tourism, a to 50% na vstupenku na Staroměstskou radnici. Muzeum hlavního města Prahy nabídne na stejný termín vstupné za polovic do Hlavní budovy muzea, Domu U Zlatého Prstenu a Novomlýnské vodárenské věže.

Národní galerie v Praze ve dnech 26. 1 - 27. 1. poskytne snížené vstupné na expozici "Evropské umění od antiky po baroka", která se nachází ve Šternberském paláci.