Khamoro (romsky „sluníčko“) je největším a nejznámějším profesionálním romským festivalem na světě. V Praze se koná už od roku 1999.

Romský průvod městem

Festival rozparádí nejen pražské kluby, rozžije i celou metropoli. Tradicí je barevný průvod městem, jenž v pátek 31. května vyjde z Můstku a postupně se přesune až na Staroměstské náměstí.

Největší hvězdy přijedou z Rumunska

Hlavní hudební hvězdou letošního ročníku je dvanáctičlenná rumunská dechovka Fanfare Ciocărlia, jejíž název znamená „píseň skřivana“. Pochází z odlehlé vesničky, kde zůstaly zachovány dávné romské tradice nájemných kapel.

Zdejší muzikanty svět objevil v 90. letech, romská dechová kapela Fanfare Ciocărlia dobyla Evropu a získala si příznivce nejen mezi jazzovými a funkovými fanoušky. Její muzikanti sice mluví pouze lokálním dialektem romštiny, ale jejich hudba, divoký balkánský funk, promlouvá univerzálním jazykem.

Na Vltavě zazní gypsy jazz

V JazzDocku na hladině Vltavy se představí také gypsy jazz – vystoupí známá jména jako kytarista Gismo Graf, hvězda německého gypsy swingu, který tento žánr kombinuje například s vlivy bossa novy. Zažít můžete i Hot Club d'Europe, což je kapela, ve které hraje slavný romský kytarista Paulus Schäfer, pocházející z nizozemské komunity Sintů.

Balkán se vším všudy

Chytlavé balkánské rytmy reprezentuje srbská skupina NS Begeš, sdružující nejlepší současné srbské hudebníky, kteří hrají na tamburu. Do Prahy přiveze tradici srbských tamburašů v nejčistší podobě.

Maďarské Romy pak u nás zastoupí formace Romengo se zpěvačkou Monikou Lakatos. Jejich hudba je na pomezí romské hudby a flamenca.

Zazní také autentické romské flamenco v podání španělského tělesa 3000... DeSCencias.

Hvězdy i z Česka

Khamoro připomíná také bohatou tradici české romské hudby, tu zde zastoupí cimbálová kapela Ivan Herák & band, anebo Igor Kmeťo & Band, Lače Manuša a Gipsy Suno.

Ivan Herák vystoupí hned dvakrát, podruhé jako houslista komorního orchestru Romale Camerata, který se věnuje barokním skladbám i tradiční romské muzice v úpravě pro orchestr.

Festival také vzdělává

Pro zájemce o specifika romské hudby je připravena také Malá škola hudby, anebo dvoudenní Mezinárodní kolokvium Music, minorities and memory na téma hudba, menšiny a paměť pod vedením doc. Zuzany Jurkové a Mgr. Veroniky Seidlové.

Během festivalu se setká také první český romský klub spisovatelů, který si zvolil název podle tradice romských vypravěčů – Paramisara.