Předmětem přednášky bude dílo nazvané Dívka čtoucí dopis od malíře Jana Verneera, přičemž před obrazem holandského mistra se setkají tři rozdílně smýšlející postavy, které přijdou s různými interpretacemi – psychologickou, ikonografickou a pozitivistickou. Přednášet bude Maria Černá Pivovarová, Eliška Zlatohlávková a Kristýna Jirátová – a na návštěvnících je, aby si na slavný obraz sami utvořili názor.

Prohlídka vily

Po přednášce pak bude možnost si vilu, zvanou také Winternitzova, prohlédnout. Tuto příležitost byste si neměli nechat ujít, jde totiž o budovu, kterou nechal postavit u slavného Adolfa Loose roku 1931 pražský právník JUDr. Josef Winternitz jako rodinnou vilu pro svoji manželku Jenny, dceru Suzanu a syna Petra.

Jedná se o poslední Loosovu realizovanou budovu, hotova byla o rok později, v roce 1932.

Smutný osud jedné rodiny

Rodina ji obývala do roku 1941, kdy byla donucena pod tlakem rasové perzekuce vilu převést na Vystěhovalecký fond. Celá rodina byla transportována do Osvětimi. Přežily jen matka s dcerou, po válce ale vilu nezískaly, byla příliš zatížena milionářskou a dědickou daní, a tak ji dědičky nabídly státu. Do vily se už nikdy nepodívaly, ani o ní v rodině nemluvily.

Do roku 1997 zde sídlila školka. Rodina vilu získala zpět v restituci z roku 1991, díky energii a práci vnuka JUDr. Josefa Winternitze Ing. Stanislava Cysaře byla zrekonstruována. V současné době zde probíhají prohlídky a konají se různé výstavy a jiné kulturní akce, většinou zaměřené na výtvarné umění.