V loňském roce bylo ve více než 1400 kostelech a modlitebnách v celé České republice během Noci kostelů zaznamenáno přes 450 000 návštěvnických vstupů, a to i přes proměnlivé počasí. Letos se kostely opět otevřou, a to 29. května 2015. Noc kostelů nabízí co nejširší veřejnosti možnost podívat se do kostelů ve večerní a noční atmosféře a setkat se s křesťanskou tematikou prostřednictvím hudby, umění, zážitku.

Kostely a modlitebny, sbory či řády přivítají v otevřených kostelech návštěvníky bohatým programem. Připraveny budou komentované prohlídky, koncerty, workshopy či divadelní představení, tak jako tomu bylo i v minulých letech. Zpřístupněny budou rovněž některé veřejnosti běžně nepřístupné části kostelů, jako např. varhanní kůry, sakristie, věže, krypty nebo klášterní zahrady.

Také letos vychází pexeso se zajímavými sakrálními stavbami. Děti i dospělí najdou v této hře kostely pražské, ale i mimopražské, kostely katolické či modlitebny církví zastoupených v Ekumenické radě církví. Budou rovněž vydány velmi oblíbené magnety či kartička na razítka. Pro noční poutníky bude připraven průvodce s programem v jednotlivých kostelech, který bude obsahovat návrhy na zajímavé noční trasy, a další informační materiály.

Od loňského roku je pro uživatele iPhonů a iPadů k dispozici také zdarma dostupná aplikace iKostel, díky níž budou moci v pátek 29. května poznávat krásy a bohatství kostelů, modliteben a sborů bez tištěné brožury, navíc s přímou navigací k nejbližšímu dalšímu otevřenému kostelu.

Noc kostelů 2015