Máte pocit, že Noc kostelů je pouze pro věřící? Omyl! „Noc kostelů je večerem, který otevírá vzácná posvátná místa v celé naší zemi. A kromě víry je vázán také na celé dědictví židovsko-křesťanské kultury,“ říká Mgr. Ing. Michael Němeček, ředitel Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského. Poukazuje tak na to, že organizátoři chtějí v návštěvnících mimo jiné vzbudit zájem i o společenskou a kulturní hodnotu kostelů.

A to se jim daří. Tahle akce se totiž těší velkému zájmu i ateistů, což dokazuje fakt, že poslední ročníky přilákaly pokaždé téměř půl milionu zájemců.

Varhany, na něž hrál sám Mozart

Letos zůstane v celé republice příští pátek večer otevřeno přes 1500 chrámů, kaplí a modliteben, kde je pro zájemce připraveno téměř 6650 programů, ať už to jsou klasické nebo moderní koncerty, workshopy, přednášky, či komentované prohlídky.

V našem hlavním městě se do projektu zapojilo celkem 164 svatostánků. Pokud tedy toužíte poznat zákulisí kostelů, určitě máte z čeho vybírat.

Naším tipem je komentovaná prohlídka strahovských varhan, která je v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na programu od 21:00 do 21:30 hodin. Místní „královský nástroj“, který postavil v roce 1774 strahovský premonstrát L. Oehlschlaegl, najdete v západní straně baziliky. A pozornosti ve své době neunikl ani W. A. Mozartovi, který na ně v roce 1787 při své návštěvě Strahova improvizoval.

Pod povrch a za oponu

Kostel Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského na Malé Straně zase zájemcům nabízí nahlédnout „pod povrch a za oponu“. V průběhu večera až do půlnoci můžete kdykoli sestoupit pod povrch do ticha krypty a nahlédnout za oponu hlavního oltáře do mnišského chóru. Přijměte toto pozvání k netradiční cestě do jinak nepřístupných míst kostela.

Divadlo pro nejmenší, koncerty pro milovníky hudby

Noc kostelů si můžou užít i nejmenší návštěvníci. V nádherné akustice některých svatostánků se totiž odehrají i loutkové pohádky. Námořnicko-pirátské představení O námořníku Čepičkovi na ratolesti čeká v Milíčovské kapli, s loutkami si můžou děti pohrát i na schodech vršovického kostela sv. Václava, soubor Loutkového divadla Bubec zase v kapli sv. Terezie z Kalkaty na Chodově představí biblický příběh s detektivní zápletkou nazvaný Noemova Archa.

Na své si přijdou i milovníci hudby. Na programu Noci kostelů je řada varhanních vystoupení, navštívit můžete třeba i recitál harfy a violoncella, koncerty různých komorních souborů či pěveckých sborů.

Na vínko či grilovačku

Nechybí ale ani ochutnávky mešního vína. Koštovat se bude například v kostele sv. Petra Na Poříčí, v kostele sv. Terezie od Dítěte Ježíše v Praze 8, na vínko můžete s farářem zajít i v kapli sv. Terezie z Kalkaty v Praze 11, v kostele sv. Jindřicha a Kunhuty v Praze 1 navíc ve farním sklepě k vínku ochutnáte i různé druhy sýrů.

Nebo je libo grilování? I to vám Noc kostelů nabídne. Například v modlitebně BJB na Vinohradech, na sousedský piknik spojený s grilováním a malým turnajem ve fotbálku láká také vršovický sbor ČCE.

Noc kostelů prostě bude pestrá a stojí za to téhle akci věnovat pozornost.