Noc literatury přibližuje veřejnosti netradičním způsobem současnou evropskou literaturu prostřednictvím série veřejných čtení, které jsou krátké, nápaditě představují dané knihy – a navíc jsou zdarma.

Jak a kdy to všechno začalo? V roce 2006, kdy tehdejší generální ředitel Českých center Jan Bondy realizoval první „přehlídku úryvků světové literatury“. Tehdy šlo o komorní akci pro pár desítek účastníků. Během let se ale projekt rozrostl a nyní ho ročně navštíví zhruba 8 tisíc návštěvníků.

Původně se četlo jen v Praze, od roku 2011 se Noc literatury rozšířila nejen po České republice, kde se koná v desítkách míst, ale také do dalších šestnácti evropských zemí.

Místa se mění

A ani v Praze, kde akce vznikla, se pořadatelé nedrží jednoho místa. V předchozích letech se četlo například na Malé Straně nebo na Starém Městě, úspěšná setkání s literaturou se konala také v Libni, na Smíchově, na Letné, na Žižkově, v Dejvicích a loni v Karlíně.

Letos se milovníci literatury sejdou na Praze 2, tato městská část je také partnerem letošního ročníku.

Praha 2 známá i neznámá

Kde se bude číst? Praha 2 představí zajímavá místa, na mnohá se běžně návštěvníci nepodívají. V rámci tohoto projektu letos můžete zavítat například do skladu dekorací Národního divadla, na Přírodovědeckou fakultu anebo do kaple svatého Kříže u Apolináře.

Číst se bude také na parníku Vyšehrad a v celé řadě kulturních institucí, jako je galerie Tančící dům, CAMP, Chlupáčovo muzeum, Muzeum Antonína Dvořáka anebo opatství Emauzy.

S kým se čtenáři seznámí?

Návštěvníci uslyší úryvky z děl celkem 19 autorů z celého světa. Bude mezi nimi například oceňovaný britský prozaik a dramatik John Banville, který v roce 2005 za knihu Moře (česky vyšlo v roce 2006) získal nejvýznamnější britskou literární cenu, tedy Booker Prize. Od roku 2006 se pod pseudonymem Benjamin Black věnuje také detektivnímu žánru. Česku věnoval knihu Prague Pictures: Portrait of a City z roku 2003.

Česku se ve svém díle věnuje také Banvillův krajan Simon Mawer, autor nedávno zfilmovaného Skleněného pokoje anebo knihy Pražské jaro. Skrze čtený úryvek se uvede třeba také dílo Nora Mortena A. Strøksnese, což je novinář, fotograf a spisovatel, který publikoval osm kritikou dobře přijatých sbírek literárních reportáží a je držitelem mnohých norských i mezinárodních literárních ocenění. Český překlad jeho Knihy o moři: Umění lovit ve čtyřech ročních obdobích na otevřeném moři z gumového člunu žraloka grónského získal ocenění Magnesia Litera 2019.

Kdo bude číst?

Úryvky z knih zazní v podání zkušených a skvělých herců. Číst bude Igor Bareš, Lukáš Hlavica, idol Dejvického divadla Martin Myšička, Martin Pechlát z Národního divadla, jeho kolegové Patrik Děrgel a Vladimír Polívka a také herečky Milena Steinmasslová, Tereza Voříšková a Zuzana Bydžovská.