Největší knihovna technické literatury u nás (s kapacitou přes 1,5 milionu knih) byla otevřena 9. září 2009. „Knihovna žije od prvního otevření dveří a křivka její návštěvnosti neustále stoupá. Spoustě lidí se podařilo vybudovat něco, co zde doposud chybělo. Jinými slovy – lidé knihovnu potřebují a to nás moc těší,“ prohlásil ředitel instituce Martin Svoboda.

Nová moderní devítipodlažní budova zaobleného čtvercového půdorysu, která získala řadu architektonických ocenění, nabízí denní i noční studovny, 1300 studijních a 500 relaxačních míst, terminály s přístupem do katalogu, samoobslužný systém výpůjček a další spektrum moderních knihovních služeb.

Desetileté narozeniny

Na desáté výročí je připraven bohatý program včetně výstavy fotografií a vzácných knih z Historického fondu.

„K vidění bude například Mechanika, rukopis Hanuse Holtzhammera z roku 1603, obsahující 134 ručních vyobrazení nejrůznějších strojů a pohonů. Dále vystavíme knihu L'Architettura, dílo o stavitelství od italského humanisty Albertiho v benátském vydání z roku 1565,“ uvedl jeden z organizátorů akce, Petr Nouza.

Hudební program

Na oslavách vystoupí také uznávaný barokní soubor Collegium 1704, který se věnuje interpretaci staré hudby s převažujícím zaměřením na období vrcholného baroka.

Večer pak před knihovnou na uvolnění zahraje populární pražská alternativní skupina Tata Bojs se svými známými hity jako Attention aux hommes, Léčitel nebo Tanečnice.

Komentované prohlídky

Rovněž si můžete celou knihovnu projít s průvodcem a dozvědět se, jak vznikala, kde fungovala před „dobou dejvickou“ a co všechno dnes svým zákazníkům přináší.