Festival 4+4 dny v pohybu založila v roce 1996 čtveřice Nikola Böhmová, Markéta Černá, Denisa Václavová a Pavel Štorek. Za 20 let své existence festival uvedl více než 400 zahraničních i českých souborů všech druhů současného umění.

Z opuštěných domů jedinečné centrum vzdělávání

Festival rád využívá různé opuštěné objekty a v jejich prostorách představuje nové trendy hlavně z oblasti tance a divadla. Kulturními projekty už tato akce oživila taková místa jakými jsou například stará kanalizační čistírna v Praze Bubenči, opuštěné tovární haly ČKD Karlín, bývalý městský pivovar v Holešovicích, bývalá cihelna v Šáreckém údolí, nebo třeba bývalé Casino v Pařížské ulici. Letos k nim přibudou Radniční domy - tři středověké budovy, přestavěné v polovině 19. století, s nezapomenutelnými výhledy na Staroměstské náměstí a náměstí Franze Kafky.

Do roku 2006 zde sídlili úředníci magistrátu, posledních 10 let je objekt prázdný. Současné vedení Prahy chce do těchto významných prostor vrátit život a přivést sem umělce. Ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy a Univerzitou Karlovou Praha přemění opuštěné domy na jedinečné centrum vzdělávání, kultury a kreativity - takzvaný Kreativní klastr Praha. A právě využití domů pro festival 4+4 je první vlaštovkou budoucího využití.

Izraelský tanečník a oceňovaní Slováci

V rámci festivalu se na stálých festivalových scénách - v Divadle Archa, ve Studiu Hrdinů a v divadle Ponec - představí hned sedm zahraničních souborů.

Prestižní zahraniční program tohoto Prahou podporovaného festivalu odstartuje 1. října izraleský tanečník Arkadi Zaides se svým projektem Archive. Ze Slovenska přijede Divadlo SkRAT s inscenací Extrakty a náhrady, která letos na prestižním slovenském festivalu Nová Drama/New Drama 2016 získala Cenu bratislavského diváka i Hlavní cenu odborné poroty.

Vlámové, Italové a další

Mezi další zahraniční hosty festivalu, který letos oslaví 21 let, patří  italský umělec Alessandro Sciarroni s choreografickou meditací Untitled, nizozemský performer, hudebník a výtvarný umělec Julian Hetzel s představením I’m Not Here Says the Void.

V produkci slavného CAMPO se v Praze poprvé představí mladí vlámští umělci Robbert & Frank s představením Window of Opportunity. Z Kanady pak přijede choreografka a performerka Dana Michel s inscenací Yellow Towel.

Největší hvězda dorazí z New Yorku

Zlatým hřebem festivalu bezpochyby bude newyorský umělec Andrew Schneider s představením YOUARENOWHERE, za které obdržel významnou americkou divadelní cenu OBIE za rok 2015.

Andrew Schneider je novátorský brooklynský umělec a designér, který se pohybuje na ostré hraně mezi performancí a technologiemi. Studoval totiž jak divadlo, tak interaktivní telekomunikace, které také vyučuje. Osm let strávil jako stálý člen prestižního exprerimentálního divadelního souboru The Wooster Group, se kterým procestoval svět a vytvořil mnoho videoprojektů.

Později se rozhodl pro vlastní autorskou tvorbu. Kromě ní také vynalézá interaktivní elektronické předměty, z nichž nejslavnější jsou Solární bikini, které během opalování samy nabíjí třeba iPhone. Jeho inovativní díla se objevila i v Center Pompidou v Paříži. Schneider vystoupí v sobotu 8. října v Divadle Acrha.

 

Více informací včetně podrobného programu na stránkách: www.ctyridny.cz