Zapomeňte na tygry a slony, nový cirkus je bez zvířat, oslavující možnosti lidského těla. A hlavně – jde o divadelní žánr. Zatímco v tradičním cirkusu nepředstavuje artista nikoho jiného, než sebe, divadelnost nového cirkusu vychází ze schopnosti artistů utvářet hereckou postavu a představovat příběhy.

V posledních deseti letech se nový cirkus stal v České republice fenoménem, pořádají se tu festivaly jako je Letní Letná a vznikají soubory, jako je Cirk La Putyka. Nově pak své inscenace v novocirkusovém duchu tvoří i skupina  studentů cirkusových a divadelních akademií z Evropy nazvaná Feel the Universe Circus Company.  

O kolaboraci a samotě

Feel the Universe Circus Company se s titulem nazvaným Kolaborace představí v pražském multifunkčním prostoru Jatka78. Kolaborace je v projektu vnímána nejen jako pozitivní spolupráce, ale také v totalitním smyslu slova, kdy se lidé museli spoléhat sami na sebe.

Mladý kolektiv v nové produkci objevuje, co mohou nový cirkus a pohybové divadlo nabídnout, když se jedná o důvěru a zapojení se do skupiny pro dosažení stejného cíle. Inscenace je o tom, jestli se dá přežít, když je člověk sám – anebo zda musí kolaborovat, ať v tom či onom slova smyslu.