Otcem prezidenta Havla byl stavitel, inženýr a podnikatel Václav Maria Havel (1897–1979), bratr známějšího Miloše Havla, který stál za slávou Lucernafilmu. V jeho pamětech, které vznikaly v 70. letech minulého století, ožívá pohnutá minulost jedné významné pražské rodiny. Její historie sahá do pozdního baroka, kdy mlynáři Havlové hospodařili na smíchovské straně Vltavy.

Otec V. M. Havla, tedy dědeček prezidenta Havla, Vácslav Havel (1861–1921) se do pražských dějin zapsal hlavně jako stavitel secesního paláce Lucerna. Byl to velký vlastenec, přátelil se s herci z Národního divadla či s Jaroslavem Vrchlickým.

Stavitel a občanský aktivista

Václav Maria Havel se proslavil v souvislosti s Barrandovem, kde budoval funkcionalistickou čtvrť po vzoru bohatých čtvrtí USA, kde studoval. Jeho bohémský bratr Miloš mezitím rozjel filmovou společnost Lucernafilm.

A právě na dobu první republiky, kdy se věnoval na jedné straně podnikání a na druhé občanským a kulturním aktivitám, stejně jako na dobu, kdy již byl jen správcem v bývalém rodinném podniku, ve své knize Václav Maria Havel vzpomíná. Ta prvně vyšla již krátce po revoluci, nyní se ale představí poprvé v původní, autorem zamýšlené podobě a obsahuje více než tři sta dobových snímků a archivních dokumentů, z nichž většina doposud nebyla publikována.

O knize svého dědečka a rodině Havlových, která výrazně formovala nejen pražské dějiny, pohovoří Ivan M. Havel, spolu s ním pak redaktoři Jana Čechurová, Jan M. Heller a Pavel Hájek.