Festival hudebního divadla Opera vznikl v roce 1993 s cílem nabídnout souborům i divákům srovnání a připomenout, že opera je něco, čím má cenu se zabývat, co stojí za to podporovat, o čem by se mělo více psát.

Základem přehlídky jsou představení stálých operních souborů, doplněná o projekty vzniklé nezávisle na tradiční operní síti divadel. Rozhodnutí, jakou inscenací se divadla prezentují, je od prvního ročníku zcela na vedení divadel: je na nich, aby se pochlubili tím, co považují za nejzajímavější, ať už dramaturgicky či inscenačně.

18 titulů od baroka po současnost

13. ročník festivalu zahrnuje představení osmnácti souborů: operní klasiku, málo známé tituly i novinky. Nabídne operní díla od baroka až po současnost, a to především českých, italských a francouzských skladatelů.

V programu jsou české premiéry (Rossiniho komediální opera Hrabě Ory a dvě díla inspirovaná antickými tragédiemi: Cherubiniho Medea a Xenakisova Oresteia) či díla, která se u nás nehrála desítky let (z Massenetovy Thäis tak diváci znají většinou jen slavné orchestrální intermezzo - Meditaci).

Krom českých oficiálních scén také Slováci a alternativa

V roce 2015 se festivalu poprvé zúčastnily i všechny tři stálé operní soubory ze Slovenska. Akce tak připomněla, že operní soubory z České i Slovenské republiky i po rozdělení Československa patří do jednoho společného divadelního kontextu a že mezi českým a slovenským divadlem stále existují významné vazby.

Festivalu se opět zúčastní i alternativní operní soubory – již tradičně Ensemble Opera Diversa, Ensemble Damian a Opera Povera,které odprezentují své nové ambiciózní autorské projekty, a také nedávno nově založené Operní studio Praha. Do programu byl zařazen též projekt, který vznikl v rámci unikátního festivalu Dny nové opery Ostrava (Oresteia).

Opera také pro děti

Festival tentokrát nabízí i dva tituly přímo určené dětem: pohádku Zob, zob, Zoban a operu Dítě a kouzla, k nimž českobudějovičtí připravili i hudebně-divadelní edukativní program Kouzla a dítě, který se odehraje na začátku představení přímo v hledišti divadla a naladí malé posluchače na vnímání Ravelova díla.

Třicet minut před každým představením se ve foyeru příslušného divadla uskuteční úvodní slovo k inscenaci, titulu a vystupujícímu souboru.

Podpora i od primátorky

Výjimečné festivalové výkony budou opět oceněny tzv. Libuškami – čestnými cenami festivalu. Nejlepší inscenaci budou vybírat jednak odborníci (porota kritiků), jednak diváci (prostřednictvím ankety). 

Festival se koná pod záštitou paní Adriany Krnáčové, primátorky hlavního města Prahy, a má finanční podporu hlavního města Prahy.

 

Program na stránkách: www.festival-opera.cz