Tradiční loutkové divadlo Zvoneček, které navštěvuje už několikátá generace pražských dětí, jako reakci na okupaci sovětskými vojsky založil Jiří Vorel v roce 1969. Hrál původně v Braníku se starými loutkami, které odkoupil od potomka legendárního českého loutkáře Matěje Kopeckého, repertoár byl zpočátku určen pouze dospělým. Od roku 1983 působí divadlo právě v Kulturním centru Novodvorská a zaměřuje se na dětského diváky.

Soubor za svou existenci vystupoval na jevištích v Bratislavě, Banskej Štiavnici, Vídni, Bautrenu, Charleville-Meziéres (Fr), Holandsku, Španělsku, Německu a dalších. A proč Zvoneček? Název pochází od starého zvonce, který tu otevírá každé představení.

Zahraje i domácí

Již pátým rokem se tu koná i loutkový festival Novodvorský zvoneček. Kromě domácího souboru, který představí svého populárního Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého, na něm vystoupí i několik hostů. Mezi nimi například známý loutkový soubor Buchty a loutky, který v Praze jinak uvidíte ve Švandově divadle, Divadlo Toy Machine se svým rozverným Cirkusáriem, anebo soubor z divadla Jiskra, které hraje v Divadle Karla Hackera v Kobylisích.

A kdo ještě?

S inscenací Radujme se, veselme se! přijede loutkoherečka Jana Vyšohlídová se svým Divadlem u staré herečky. Zahraje kouzelný vánoční příběh, ve kterém zazní mnoho známých koled, a který vypráví o pouti Marie, Josefa a o narození Ježíška.

Dalším hostem je Ilegumova divadelní společnost. Ta přijede z Dolních Chaber, kde působí v kavárně Pod pavlačí, odkud vyráží na zájezdy po celé republice. Mladý soubor má na kontě několik cen z loutkářských přehlídek a vystupuje na řadě festivalů (Theatrum Kuks, Loutkářská Chrudim, Praha žije hudbou, kavárny naživo, aj.). Ve Zvonečku zahraje Sůl nad zlato, klasickou pohádku Boženy Němcové o tom, jak se v království ztratila všechna sůl.