Jacques Rupnik má k Praze vřelý vztah - narodil se tu v roce 1950 francouzské matce a slovinskému otci a žil zde až do svých 15 let, kdy rodina odešla do Francie. Rupnik vystudoval historii a politologii na Sorboně v Paříži a na Harvardově univerzitě v USA.

Pro Harvardovu univerzitu poté pracoval, stejně tak pro BBC World Service - jako odborník na východní Evropu. Spolupracoval rovněž s Pavlem Tigridem. V letech 1990 až 1992 byl poradcem prezidenta Václava Havla.

Pohled zvenku

Rupnik je nyní profesorem na Institutu politických studií v Paříži a také autorem několika knih o východní Evropě a evropské integraci.

V Knihovně Václava Havla tato významná evropská osobnost s vazbami na Prahu představí svou novou knihu, která shrnuje autorův pohled na české dějiny, politiku a především pečlivě analyzuje a sleduje příčiny a následky různých událostí počínaje vznikem Československa až po současné postoje k migraci a Evropské unii.

České dějiny s nadhledem i porozuměním

V Česku i ve světě uznávaný analytik díky svému nadhledu a odstupu boří některé zažité stereotypy a narativy a zasazuje do patřičných souvislostí také řadu mýtů počínaje osudovými osmičkami v česko-slovenských dějinách, jimž je věnován úvod k této knize. Zároveň ale svým Čechům a Čechám rozumí – a tato dvojlomnost činí jeho texty o to zajímavějšími. Většina v knize zveřejněných textů vychází česky poprvé, v plném znění jsou také nyní publikovány některé přednášky.

S Jacquesem Rupnikem o jeho knize esejů pohovoří novinář Karel Hvížďala (který sám vydal knihu rozhovorů s touto osobností) a socioložka Jiřina Šiklová, debatu bude moderovat Michael Žantovský.