„Je tomu už 100 let, co se naše zem stala sama sebou, pak na dlouho přišlo hodně strádání. Ale je tomu už víc než 28 let, co naše zem je opět svobodná. A my to chceme s vámi všemi loutkáři světa i Čech, fanoušky oživlé hmoty, diváky všech barev pleti, všech vyznání, různorodých jazyků, oslavit co nejradostněji - s vámi přáteli loutek a divadla,“ zve diváky Tomáš Běhal, dramaturg festivalu Žižkovská loutka 2018.

Nejen čeští loutkáři

České loutkové divadlo je vysoce uznávané po celém světě, festival ale představí nejen české soubory. Ze zahraničních hostů se mohou letos diváci těšit na proslulé ruské soubory Medvěd a Jerenduk, či kultovního japonského loutkáře Noriyuki Sawa s jeho legendárním Krysařem.

Kromě nich ale vystoupí i oblíbené české soubory jako skvělé Buchty a Loutky, divadelní studio Damůza, nebo Divadlo Lokvar a další. Pestré bude i zastoupení loutek - krom klasických marionet zahrají třeba javajky nebo maňásci. A ty loutky, které se pro svou velikost do divadla nevejdou, uvidí Pražané v sobotním průvodu obřích loutek, který startuje na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Vyrobte si loutku

Hrát se bude na několika scénách – v KC Vozovna, v Atriu a letos nově také v Žižkovském divadle Járy Cimrmana. Program má páteční dopolední část pro školy, odpoledne a víkend patří rodinám.

Krom divadelních představení pro malé i velké se návštěvníci mohou těšit na dílny výroby loutek a také na loutkový karneval. Na zájemce čeká i oblíbená loutková střelnice.

No a protože bude festival ve znamení výročí naší republiky, konat se bude také vlastenecký jarmark a vlastenecká dílna.