Festival už tradičně nabízí zahraniční hvězdy žánru nového cirkusu. Vystoupí například mistr současného žonglování Němec Stefan Sing s představením Entropía anebo francouzský akrobat Rémi Luchez, který představí pouze za pomoci lana a čtyř kusů dřeva neotřelý přístup k akrobatickému divadlu.

Diváci uvidí také nizozemskou dvojici Willema Balduycka a Sophii van der Vuurst de Vries, která se potkala během studia na cirkusové škole Codarts Rotterdam. Od té doby vystupují jako Circus Katoen. V představení Tak těžké, jak to je zkoumají různé aspekty fyzické práce.

Japonská estetika Hishashi Watanabeho

Ve společném večeru s Circem Katoen se představí i Hisashi Watanabe z Japonska. Hisashi působí v Evropě jako zjevení. Jeho nadlidské fyzické výkony, které s lehkostí a unikátní japonskou estetikou přináší nejen v představení Inverted tree, jsou skutečným zážitkem. Po představení 16. února v divadle Ponec následuje ve foyer neformální diskuse s umělci.

Dva čeští zástupci

Se svým typicky černohumorným představením vystoupí také český soubor Bratři v tricku, jejichž představení Funus je součástí programu Jatka 78. K zamyšlení nad chybami diváky pak dovede další český příspěvek, nejnovější hra Víta Nezvala s názvem Chyba. Představení čtveřice performerů velice silně zarezonovalo mezi odbornou veřejností. Do dramaturgie festivalu zapadá především svojí mezižánrovostí. Nebojí se improvizací a všech „chyb“, které mohou nastat.

Závěr festivalu bude v Paláci Akropolis patřit Circus battlu. Na takto neobvyklý formát, ve kterém vystoupí nejlepší performeři nového cirkusu, se u nás diváci mohou těšit vůbec poprvé.