Od roku 1999 se do centra hlavního města sjíždějí hudebníci, zpěváci a tanečníci, aby svým vystoupením přiblížili tradiční lidové umění svých rodných zemí. I tento rok Praha přivítá celou řadu umělců.

Letošní ročník navíc bude mimořádný tím, že se koná v roce 30. výročí sametové revoluce a našeho vykročení po cestě svobody a demokracie. „Proto bychom rádi, aby se letošní ročník uskutečnil v duchu tohoto výročí. Aby to bylo cítit v našich programech, které budou oslavám věnovány, ať už na Václavském nebo Staroměstském náměstí, uvedla pro web praha.eu ředitelka a duše festivalu Mária Miňová.

Zrod festivalu

Jak to všechno začalo? U zrodu festivalu kdysi stála početná slovenská menšina a její slovenský folklórní soubor Limbora. Ten oslovil další národnosti, které se s nadšením přidaly.

„Samotní studenti z Limbory zažívali přerod ke svobodě a demokracii v přímém přenosu v roce 1989 svou účastí na Národní třídě, nebo následně na Václavském náměstí a Letné, dodala Mudr. Mária Miňová.

Tradice národů

Kdo se letos představí? Pozvání přijalo více než 25 souborů různých národností. Těšit se tak můžete například na tradice africké, běloruské, bulharské, české, maďarské, mexické, moravské, mongolské, německé, polské, romské, rumunské, ruské, řecké, srbské, slovenské, tatarské, ukrajinské, vietnamské a židovské.

Pro představu: vystoupí vynikající maďarský soubor ALBA REGIA, rumunský soubor FLORILE MUREŠULUI, srbský RUDAR nebo bulharský RITM. Temperamentní melodie v rytmu huapanga zase přinese Mariachi Azteca, alikvotní zpěvy uvede mongolský soubor Dunjingarav, rytmy Afriky skupina Njachas a tradiční arménské tance předvede soubor URARTU. K oslavám výročí přispěje i česká kapela Hašlerka a vynikající slovenský soubor VAGONÁR z Popradu a další.

Další programy

Tradičně nebudou chybět oblíbené programy jako Klenotnice krásy, což jsou ukázky vzácných tradičních krojů z celého světa, nebo Defilé účastníků v centru Prahy či třeba koncert duchovní hudby za porozumění mezi národy v kostele Nejsvětějšího Salvátora.

Těšte se také na výstavy, tvořivé dílny, řemesla, školy tance a další akce.

Galakoncert ve Vinohradském divadle

Vyvrcholením festivalu je sobotní Galakoncert „Ozvěny sametu“, který se tradičně koná ve slavnostním prostředí Divadla na Vinohradech. Nabídne výběr nejzajímavějších souborů a sólistů festivalu. Je to také jediné místo, kde je nutné zakoupit si vstupenku. Ostatní akce v centru hlavního města jsou pro návštěvníky zdarma.

Zástupce souborů přivítá na setkání v pátek 31. května radní pro kulturu Hana Třeštíková v historických prostorách Staroměstské radnice.

 

Více informací na www.prahasrdcenarodu.cz