Letos se svátek poezie koná od 11. do 25. listopadu a program je opravdu bohatý, zvláště jeho pražská část. Na literaturymilovné Pražany čekají na tři desítky akcí, které spojuje motto „Nebát se…“, tedy nedořečený slavný Masarykův citát. Ten organizátoři vybrali schválně, protože letošní osmičkový rok připomíná výročí republiky, stejně jako další, literární výročí.

V oblasti literatury jde o 80 let od úmrtí Karla Čapka, 150 let od narození Otokara Březiny, anebo 20 let od prvního ročníku Dne poezie.

Autoři čeští i exotičtí

Během čtrnácti dnů, na které se původně jednodenní akce rozrostla, se představí nejen čeští autoři, ale například také básníci z Maďarska nebo Lužičtí Srbové, představí se i tvorba podstatně exotičtějších autorů. Jedním z nich je světově známý palestinský básník Mahmúd Darwíš, od jehož úmrtí letos uplynulo deset let. Vydal na třicet básnických sbírek a jedenáct prozaických knih, které byly přeloženy do více než dvaceti jazyků. Je nositelem celé řady mezinárodních ocenění, získal například francouzský Řád umění a literatury.

Procházka za Franzem Kafkou

Konat se budou také literární vycházky. Jedna z nich povede po stopách pražských Němců, tedy slavných autorů jakými byli Rainer Maria Rilke, Gustav Meyrink, samozřejmě Franz Kafka anebo Franz Werfel. Průvodcem po zaniklém světě německé a židovské Prahy bude český básník Matěj Senft.

Další vycházka bude směřovat méně romantickým směrem, na Jižní Město se vydá exkurze s básníky města s konceptuálními prvky – přijede městský básník Antverp a autor městských minikonceptů Maarten Inghels, Martin Glaz Serup z Kodaně, Dinko Telecan ze Záhřebu a Vít Janota z Prahy.

Děti potkají básníky

Program bude připraven také pro nejmenší. Těm je určen projekt poezie do škol, ale také dětské odpoledne v Národním divadle. To se koná 24. listopadu a začne prohlídkou prostor divadla, kde kromě zákulisních tajů děti poznají také české básníky za posledních 100 let, které budou samozřejmě představovat herci. Celé divadelní odpoledne zakončí pohádka na motivy knihy Karla Čapka Dášeňka čili život štěněte v podání herečky a autorky dětských knih Marky Míkové.

A protože akce vznikla jako připomínka narozenin Karla Hynka Máchy, uskuteční se samozřejmě i jejich oslava. A to ve výroční den - 16. listopadu u jeho pomníku na Petříně, kde se při svitu svíček budou od 19:00 hodin číst Máchovy básně.