Národní kroje, lidové písně, pořekadla, slovesné projevy, keramika, výzdoba původních obydlí integrovaných skupin obyvatelstva… To vše a ještě více je folklor a v naší zemi má své hluboké kořeny. Přijďte ho objevit a obdivovat, v centru našeho hlavního města se totiž sjedou soubory z celého světa.

Pražské folklorní dny

Že je folklor nudný a nezáživný? Festival je důkazem, že opak je pravdou. Zpěv, hudba a tanec jsou přece univerzálním jazykem pro porozumění tam, kde slova nestačí.

Stejně jako v předchozích letech si i letos užijete pestrou podívanou. Akce se zúčastní téměř 50 tanečních souborů z 20 zemí Evropy, Afriky a Asie. Celkem vystoupí více než 1000 zpěváků, tanečníků a hudebníků.

Rohy i zvony

Zaposloucháte se do estonských, lotyšských a německých lidových písní, se švýcarskými skupinami Trachtengruppe Buochs a Trachtengruppe Ballwil do Prahy přijedou hráči na alpský roh a opět zazní i kravské zvony.

Tanec a zase tanec

Nejdůležitější je přesto tanec a na festivalu bude velmi rozmanitý. Z Rakouska uvidíte například tradiční Schuhplattler, skočný tanec pantomimického rázu, provázený potleskem dlaní o chodidla a stehna, výskoky a podupy. Španělský soubor Txorimaloak zase předvede lidové tance s hudebním doprovodem s využitím různých předmětů, jako jsou tyče, meče, dýmky či kapesníky.

Významná je i letošní účast tanečníků z Lotyšska, jejichž tance vychází z tradičního zemědělského života. Pražská náměstí také roztančí Grupo de Vale de Milhaços z Portugalska.

Bohaté kroje

Z bohatě zdobených lidových krojů vám bude přecházet zrak. Kroje se oblékaly k nejrůznějším příležitostem, třeba na trh. Existoval kroj bohatých lidí, svatební šaty, oděv oráče, pastýře či lovce. A často se jedná o originální kroje, které se dědí z generace na generaci. 

Vyvrcholením celého festivalu bude sobotní průvod všech souborů Starým Městem. Pražské folklorní dny tak tradičně oživí kulturní nabídku hlavního města v období letních prázdnin.

 

Více informací na stránkách akce