Naše vzpomínky se často samovolně vynořují, proti naší vůli upravují, přikrášlují nebo úplně mizí. Vynecháváním některých událostí a přepisováním historie ale budujeme bariéru mezi nastupující generací a staršími lidmi,” říkají autorky projektu, jimiž jsou Soňa Ferienčíková, Mária Júdová a Alexandra Timpau.

Je to nejpříhodnější základ pro opakování určité části historie. V Everywhen se ptáme, jestli je vůbec možné zabránit takovému opakování, když je nám určitá ideologie vepsána do těla, téměř jako DNA,“ dodávají.

Spolupráce s choreografy po celém světě

O pohybovou složku představení se postará jedna z autorek projektu - tanečnice a choreografka Soňa Ferienčíková, která patří k nejaktivnějším osobnostem slovenského současného tance. Soňa je také zakladatelkou produkční skupiny BOD.Y.

Nezisková organizace BOD.Y se zaměřuje na tvorbu a produkci nových tanečních děl mladých slovenských umělců pracujících doma i v zahraničí. Zajímá se jak o současný tanec spojující disciplíny performing arts, tak i o taneční filmy, video art a site specific performance. Zároveň iniciuje vznik nových prací a je otevřená nápadům umělců ze všech dalších sfér.

Soňa Ferienčíková spolupracovala s mnoha domácími i zahraničními choreografy po celém světě.

Pohyb jako komentář k vizuálním materiálům

Pohyb Soni Ferienčíkové v představení Everywhen propojuje vizuální materiály s živým hudebním doprovodem. Umělkyně k tomu využívá přesné rotace trupu i celého těla, a tak vytváří komentář k originálním 3D animacím. Ze záběrů divák uvidí například ženu jako milující matku, která však propaguje vraždění a otroctví.  Milující pár zapojený do propagandy zvrácené ideologie, děti, které jakoby v zápalu hry hajlují...

Těmito obrazy autorky staví do ostrého kontrastu láskyplný osobní život a realitu společenského zapojení jedince, která může být zlověstná, nenávistná i pomstychtivá. A tak krouží kolem dvojí roviny života – osobní a politické.